DEMOGRAFIJA

Zabrinjavajuće: Hrvatska u 2017. izgubila više od 90 tisuća stanovnika

Tomislav Miletić/PIXSELL
03.03.2018.
u 15:50

Šterc je kazao kako Ministarstvo za demografiju ništa ne može napraviti nego da treba primijeniti „izraelski“ model, odnosno, oformiti vladin ured koji bi se bavio samo s tom problematikom.

Na skupu liječnika koncesionara, koji je danas održan u Vukovaru, poznati hrvatski demograf Stjepan Šterc još jednom je ukazao na porazne i više nego zabrinjavajuće demografske podatke kada je riječ o Hrvatskoj. Šterc je rekao kako je samo tijekom 2017. godine broj stanovnika u Hrvatskoj prirodnim putem umanjen za 18.000. Prema podacima DZS u inozemstvo je tijekom prošle godine odselilo oko 40.000 građana dok neki podaci iz inozemstva govore i o oko 80.000 hrvatskih državljana koji su odselili. 

- Mogući gubitak samo tijekom prošle godine iznosi preko 90.000 stanovnika. Nažalost, taj trend se nastavlja i ove godine. Sada se već u nekim djelatnostima osjeti nedostatak radnika tako da ćemo biti primorani uvoziti radnike. Nedostatak radnika odraziti će s ei na mirovinski sustav ali i u obrazovanju, zdravstvu…, rekao je Šterc koji smatra da je vrh hrvatske države upoznat s problem ali da pogrešno misle kako će se i problem demografije u nekim dijelovima Hrvatske riješiti s razvojem gospodarstva.

Kazao je i kako Ministarstvo za demografiju ništa ne može napraviti nego da treba primijeniti „izraelski“ model, odnosno, oformiti vladin ured koji bi se bavio samo s tom problematikom, a bio bi iznad ministarstava i u razini s potpredsjednicima Vlade. U isto vrijeme morala bi se osigurati i sredstva za konkretne mjere gdje prije svega misli na zaštitu djece i žena. 

- Kada bi se dio snage koji Vlada ulaže u Agrokor preusmjerio u demografiju dobili bi bolje rezultate. Osobno ne bih smanjio poreze ali bih donio odluku da porezna stopa nije za sve ista. Ona bi bila različita o broju članova obitelji, područja gdje žive pri čemu bi se vodilo računa o prostorima gdje je iseljavanje najveće. Trebalo bi i državu dodatno decentralizirati pa tako ministarstva i agencije preseliti u dijelove Hrvatske gdje ta djelatnost prevladava. Žene se ne bi mogle premjestiti na drugo radno mjesto ili im se dati otkaz. Trudnice bi cijelo vrijeme trudnoće primale punu plaću, a nezaposlene žene prosječnu hrvatsku plaću. O bi u početku promijenilo svijest kod ljudi, a onda bi dodatno donosili i druge mjere, rekao je Šterc.

Kazao je i kako Hrvatska nikada nije iskoristila kako treba veliki potencijal koji ima u svome iseljeništvu te da se njihova znanja, kapital i ideje preusmjere u Hrvatsku. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije