AMERIČKO-KINESKI SUKOB

Zabrinutost za svjetski gospodarski rast podigla cijene zlata

zlato
23.09.2019.
u 16:01

Cijene zlata porasle su u ponedjeljak pod utjecajem kontinuiranih napetosti na Bliskom istoku i naznaka stagnacije gospodarskih aktivnosti u eurozoni.

Nada da će SAD i Kina sporazumno riješiti trgovinski sukob ishlapjela je nakon izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa da mu nije potreban trgovinski sporazum s Kinom prije predsjedničkih izbora u SAD-u koji će biti održani iduće godine. Pozitivan pomak u rješavanju američko-kineskog trgovinskog sukoba malo je vjerojatan s obzirom na to da je kineska delegacija otkazala planirani posjet glavnim poljoprivrednim proizvođačima među saveznim državama SAD-a, napominje dpa. Cijena unce zlata na fizičkom tržištu porasla je danas 0,15 posto, na 1.519,12 dolara. U terminskim ugovorima na američkom tržištu zlatom se trgovalo po 0,8 posto višoj cijeni, od 1.526,55 dolara. U međuvremenu je američki predsjednik odobrio raspoređivanje dodatnih američkih vojnika i sustava protuzračne obrane u Saudijskoj Arabiji, nakon prošlotjednog napada na naftne objekte.

Iranski predsjednik Hasan Rouhani najavio je pak da će ovog tjedna na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda predstaviti sigurnosni plan za Perzijski zaljev čiji je cilj stabilizacija regije i izbjegavanje sukoba sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima. U jučerašnjem razgovoru za Fox News američki državni tajnik Mike Pompeo kazao je da je zadaća dodatnog američkog vojnog kontingenta "odvraćanje i obrana" u regiji Perzijskog zaljeva. Ako to ne bude dovoljno, američki predsjednik poduzet će dodatne mjere i iransko vodstvo je toga svjesno, uvjeren je Pompeo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?