opasni komarci

Zaprašuju čak i groblja: Svijet je u panici, Zika se prebrzo širi

virus
02.02.2016.
u 18:08

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) Zika virus proglasila je međunarodnom opasnošću, a na mjestu gdje je stanje trenutačno najteže nadležne službe čine sve što je u njihovoj moći da se ona suzbije. 

U Peruu je stoga započelo zaprašivanje domova, škola pa čak i groblja s ciljem da se uništi komarce koji prenose opasni virus. 

WHO je zarazu Zika virusom usporedio s epidemijom Ebole koja je na zapadu Afrike ubila više od 11.000 ljudi. Stručnjaci predviđaju da bi se Zikom ove godine moglo zaraziti i do četiri milijuna ljudi. 

Protiv virusa ne postoji ni lijek ni cjepivo, a smatra se iznimno opasnim za trudnice jer može uzrokovati deformacije pa čak i smrt djeteta. Virus se prenosi s čovjeka na čovjeka putem uboda tigrastog komarca i može prouzročiti neurološke komplikacije.

Upravo zbog toga trudnicama je preporučeno da ne putuju u zemlje gdje vlada epidemija, a to je prvenstveno područje Južne Amerike iako su prvi slučajevi zaraze već zabilježeni i na europskom tlu - u Portugalu i Danskoj. 

Pojava virusa zabilježena je u ukupno 23 zemlje, a procjenjuje se da u njegovom brzom širenju jednu od uloga igra i El Nino. 

Virus potvrđen i u Australiji

Kod dvoje Australaca otkriven je Zika virus, pošto su se vratili s putovanja na Haiti, priopćila je u utorak zdravstvena služba, potvrdivši da je riječ o prvim slučajevima virusa ove godine u toj zemlji.

Nadležne službe su usto izvijestile da su komarci, prijenosnici virusa, otkriveni u sydneyskoj zračnoj luci, ali ističu da je malo vjerojatno da će se virus proširiti s obzirom na mali broj komaraca iz vrste Aedes Aegypti.

Australski slučajevi zaraze virusom potvrđeni su dan pošto je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila da Zika predstavlja globalnu zdravstvenu prijetnju jer je povezan s nedovoljnim razvojem mozga kod neke novorođenčadi. Za taj virus nema cjepiva.

Ministarstvo zdravstva Novog Južnog Walesa priopćilo je da je virus otkriven kod dvoje stanovnika Sydneyja u petak, pošto su se vratili u Australiju s Haitija.

Službena dijagnoza može potrajati više tjedana i služba nije otkrila kada su muškarac i žena pregledani. Dobili su blaži oblik bolesti i oporavili su se.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?