Šokantno

Zaraženi u Indiji dobivaju i opaku crnu gljivicu, smrtnost od nje je veća od 50%

crna gljivica
23.05.2021.
u 09:52

Sve više zdravstveno ugroženih pacijenata u Indiji, uključujući one s covidom-19, dobiva rijetku infekciju, takozvanu crnu gljivicu, bolest koja napada mozak i pluća, piše Index.hr.

Ne radi se o nekom egzotičnom oboljenju, odnosno gljivici specifičnoj za Indiju, već o mukormikozi - rasprostranjenoj gljivičnoj infekciji koja najčešće pogađa imunokompromitirane osobe, one s loše kontroliranim dijabetesom ili one koji primaju određene lijekove.

Ovu infekciju uzrokuju različite vrste gljivica, uključujući Rhizopus, Rhizomucor, Absidiju i Basidiobolus, navodi MSD, a prisutna je u cijelome svijetu. Najlakše se njome zarazi u bolnicama, kada gljivice ostanu na posteljini ili putuju kroz ventilacijske sustave.

Indijski liječnici su početkom svibnja primijetili porast slučajeva mukormikoze. U posljednjih nekoliko tjedana zabilježene su tisuće takvih oboljenja diljem zemlje. Zbog crne gljivice hospitalizirano je više stotina ljudi, a umrlo je najmanje njih 90, piše CNN.

"Mukormikoza je vrlo ozbiljna bolest, ima visoku smrtnost i za njeno liječenje treba puno lijekova ili čak kirurški zahvati", kazao je Peter Collignon, član odbora Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji se bavi zaraznim bolestima i rezistencijom na antibiotike.

Gljivice koje uđu u sinuse

Gljivice koje uzrokuju to oboljenje nalaze se svuda oko nas, na tlu i u biljkama. Obično prebivaju u vlažnome okruženju, poput komposta ili gnojiva. Ne radi se o zaraznoj bolesti u smislu da se ne prenosi direktno s osobe na osobu.

"Radi se o obitelji gljivica koja može ući u sinuse i šupljine u glavi. A kada ih vaš imunološki sustav ne može držati pod kontrolom, napadaju mozak, nakon čega stvar postaje ozbiljna", kazao je Collignon.

Mi i inače udišemo njihove spore, no obično cijeli problem rješava naš imunološki sustav. Do ozbiljne infekcije može doći kod onih s oboljenjima poput dijabetesa ili leukemije, koji imaju oslabljeni imunitet, ili onih koji uzimaju lijekove poput steroida,

Simptomi

"Rinocerebralne infekcije su obično teške, a često i fatalne. Nekrotične lezije se pojavljuju na sluznici nosa, a ponekad na nepcu. Prodor hifa u krvne žile vodi do progresivne nekroze tkiva, koja može zahvatiti nosni septum, nepce i kosti koje okružuju orbitu ili sinuse. Progresivno širenje nekroze u mozak može izazvati znakove tromboze kavernoznog sinusa, konvulzije, afaziju ili hemiplegiju", piše MSD.

Simptomi uključuju bol i crvenilo oko očiju i nosa, vrućicu, glavobolju, kašalj, povraćanje s krvlju, crni i krvavi iscjedak iz nosa, bol na jednoj strani lica i u sinusima, obojenje nosa crnom bojom, crne lezije u usnoj šupljini, bolove u zubima te bolan i zamagljen vid, piše Index.hr.

Smrtnost veća od 50%?

"Jedan od načina na koji se mukormikoza širi tijelom je invazija krvnih žila", rekao je liječnik Hemant Thacker iz bolnice Breach Candy u Mumbaiju.

"Pri tome zna kompromitirati cirkulaciju kod nekih organa te dolazi do nekroze ili odumiranja tkiva, koje zatim postaje crno. Po tome je bolest i dobila naziv - crna gljivica. U ozbiljnim slučajevima infekcija dolazi do mozga, potencijalno uzrokujući gubitak vida ili vidljive rupe na licu. Ako se ne kontrolira, ne liječi, stopa smrtnosti može biti od 20% do 50%", dodao je.

Collignon navodi kako je mukormikozu jako skupo i teško liječiti te da je stopa smrtnosti i veća od 50%. Prema istraživanju iz 2005. godine, u kojem se pratilo 929 slučajeva te bolesti, prosječna stopa smrtnosti bila je 54% i ovisila je o vrsti gljivice te o dijelu tijela koji je zahvaćen. Primjerice, mukormikoza je manje smrtonosna ako zahvati sinuse, a više ako se proširi na pluća.

Oboljeli znaju ostati bez čeljusti

Pacijenti s mukormikozom dobivaju antifugalne lijekove, koji se često daju intravenozno i koji mogu biti prilično toksični.  Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi kako se za liječenje tog oboljenja često koristi amfotericin B, koji spada u sistemske antimikotike.

Obično je nužno i kirurško uklanjanje nekrotičnog tkiva.

"Skoro je uvijek potrebna operacija kako bi se očistio izvor gljivične infekcije - koji su obično u sinusima i stražnjem dijelu grla. Moramo doći do tog mjesta i kirurški ukloniti sav gljivični materijal. Operacija se ponekad odvija na vrlo osjetljivom području, poput dijela mozga", naveo je Collignon.

Indijsko Ministarstvo zdravstva navodi da pacijenti s mukormikozom ponekad ostanu bez gornje čeljusti ili oka.

Bhavya Reddy, iz indijske države Telangana, ispričala je kako je njenom ocu 26. travnja dijagnosticirana crna gljivica, baš kad se počeo oporavljati od covida-19.

"Kada mu je počelo biti bolje, odjednom mu je nateklo lice. Kako se oteklina nije smanjila, liječnici su rekli da treba dobiti injekciju", kazala je Reddy i dodala kako bolnica nije imala zalihe amfotericinoma B i da je morala slati zahtjev državnom ministarstvu kako bi nabavila lijek.

Koronavirus i crna gljivica

S obzirom na to da covid-19 ugrožava naš imunološki sustav, može doći do pojave mukormikoze.

"Kada zaraženi covidom završe na intenzivnom odjelu, dajemo im puno steroida jer oni pomažu pri liječenju upala. No, nažalost, steroidi suzbijaju naš imunološki sustav, što znači da je ugrožena naša sposobnost borbe protiv normalnih infekcija, poput gljivica", objasnio je Collignon.

S obzirom na to da su slučajevi mukormikoze otkriveni u Delhiju, Maharashtri i Gujaratu (Gudžaratu), stručnjaci indijske radne skupine za covid-19 su nedavno izdali smjernice za sprječavanje te infekcije.

Pozvali su građane da za vrijeme radova na zemlji ili baratanja gnojivom nose cipele, duge hlače, košulje s dugim rukavima i rukavice i zamolili su ih da održavaju osobnu higijenu te da paze na dijabetes (ako ga imaju). Medicinskim djelatnicima su poručili da što je prije moguće prekinu davanje lijekova za suzbijanje imuniteta, poput steroida.

Iako je u Indiji zabilježen porast slučajeva mukormikoze, stručnjaci navode da nema nekih većih žarišta.

"Obično bilježimo jedan slučaj svakih nekoliko mjeseci, i to kod dijabetičara koji se ne paze ili pacijenata s oslabljenim imunitetom. No, u posljednja 2 do 3 tjedna vidjeli smo gotovo 25 do 30 takvih slučajeva", kazao je prije desetak dana oftalmolog Parikshit Gogate iz klinike Ruby Hall u indijskom gradu Puneu, a prenosi The Indian Express.

"Na odjelima intenzivne njege gdje zaraženi pacijenti primaju kisik zna biti ovlaživača zraka što može povećati izloženost vlazi, a time i gljivičnim infekcijama" priopćilo je indijsko ministarstvo zdravstva i dodalo kako to ne znači će svaki pacijent s covidom dobiti mukormikozu jer je ona najviše prisutna kod onih koji imaju dijabetes.

U nekim područjima u Indiji, prema službenim podacima, čak 12% do 18% odrasle populacije ima šećernu bolest; što je posebice izraženo u urbanim područjima.

Crna gljivica u drugim zemljama

Mada je ovo oboljenje rasprostranjeno diljem svijeta, ipak je poprilično rijetko. Prema CDC-u, na području Zaljeva San Francisco je između 1992. i 1993. godišnja stopa mukormikoze iznosila 1.7 slučaj na milijun ljudi.

Međutim, izgleda da je crna gljivica mnogo češća u Indiji. Prema studiji Epidemiology of Mucormycosis in India, objavljenoj u ožujku u časopisu Microorganisms, mukormikoza je 70 puta češća u Indiji nego drugdje u svijetu. Znanstvenici u istraživanju navode kako za to postoji više razloga - u Indiji je veća stopa "nedijagnosticiranog i nepraćenog dijabetesa" te niska razina redovitih zdravstvenih pregleda.

Dodatno, stopa smrtnosti od mukormikoze veća je u Indiji zbog "kašnjenja u potrazi za liječničkom pomoći i dijagnosticiranja bolesti", ali i klime.

"Ova gljivica može rasti na onoj strani kruha koja je izložena zraku. Može se pojaviti bilo gdje, ali je posebice aktivna u tropskim zemljama s vlažnom klimom", kazao je Thacker.

U indiji je do sada zabilježeno više od 3200 slučajeva crnih gljivica u pet država: Maharashtra, Madhya Pradesh, Haryana, Telangana i Gudžarat. Najviše infekcija ima u Maharashtri, s više od 2000 oboljenja, 800 hospitalizacija i najmanje 90 smrtnih slučajeva. Gudžarat je pak izvijestio o najmanje 369 slučajeva mukormikoze u samo jednoj bolnici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije