BURAN DAN U AMERICI

Zastupnički dom izglasovao opoziv Trumpa i prebacio lopticu na Senat

Reuters/Pixsell
19.12.2019.
u 07:00

Lider SAD-a odbio je sudjelovati u postupku te je demokratima poslao pismo “za povijest” u kojem je odbacio optužnicu, a glasanje Zastupničkog doma zasigurno će ući u povijest

Zastupnički dom američkog Kongresa izglasovao je većinom glasova opoziv predsjednika Donalda Trumpa. Demokrati su skupili dovoljno glasova (iako je nekoliko demokratskih zastupnika glasovalo protiv opoziva) za pokretanje postupka opoziva Trumpa, koji će tako postati treći američki predsjednik u povijesti kojem će suditi zbog “izdaje, mita ili drugih ozbiljnih zločina ili prekršaja”. Po prvoj točki optužnice za zloupotrebu dužnosti 230 zastupnika glasovalo je za opoziv, a 197 protiv (216 je bio potreban broj glasova). Prihvaćena je i druga točka (opstrukcija kongresne istrage) sa 229 glasova i 198 glasova protiv. Optužnica Trumpa tereti za zloupotrebu dužnosti i opstrukciju kongresne istrage. No, kako republikanci drže većinu u Senatu, gotovo je sigurno da opoziv u Senatu neće proći. 

Trump je, kako se navodi u optužnici, zloupotrijebio ovlasti tako što je uvjetovao 391 milijun dolara vojne pomoći Ukrajini pokretanjem ukrajinske istrage protiv njegova demokratskog protukandidata Joea Bidena, kao i zbog opstrukcije kongresne istrage.

“Zubi joj ispadaju iz usta”

Nakon više neuspješnih pokušaja republikanaca da blokiraju raspravu pročitana je optužnica, a čelnica Zastupničkog doma Nancy Pelosi poručila je da je Trump prekršio ustav i da je prijetnja američkoj demokraciji, zbog čega mora biti opozvan. Demokrati "nemaju izbora", dodala je.  Trump je na pokretanje postupka opoziva reagirao nervozno. Glasanje o opozivu trebao je dočekati na predizbornom skupu u Michiganu. Rasprava je na trenutke je poprimala šokantne dimenzije. Republikanac Barry Loudermilk usporedio je Trumpa s Isusom, kazavši kako je Poncije Pilat više prava dao Isusu nego demokrati Trumpu. Uoči glasanja Trump je poslao Pelosi uvredljivo pismo u kojem na šest stranica odbacuje optužnicu opisujući cijeli postupak kao križarski rat protiv njega, otvoreni rat protiv demokracije i izdaju SAD-a. “Čak su i vještice iz Salema imale pošteniji postupak od mene“, poručuje Trump, koji je odbijao sudjelovati u postupku braneći i svojim suradnicima svjedočenje pred kongresnom istragom. No, Trump tvrdi da su mu od početka uskraćena temeljna ustavna prava. U pismu što ga je napisao “za povijest”, i u kojem je na jednom mjestu sažeo sve što je proteklih dana pisao na Twitteru, Trump tvrdi da nije kriv i da je njegov razgovor s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim bio “savršen”. Demokrati su, kaže Trump, zbog svojih sebičnih osobnih i stranačkih ciljeva prouzročili bol i patnju republici, a za demokratsku čelnicu Pelosi Trump kaže da joj ne vjeruje nijedna inteligentna osoba. Prije nekoliko dana Trump je na Twitteru tvrdio da joj zubi ispadaju iz usta, a sada ga osobito vrijeđa njezina tvrdnja da moli za njega, jer je time navodno uvrijedila sve religiozne Amerikance. Pelosi Trumpovo pismo opisuje kao smiješno i istodobno bolesno. Čelnik demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer smatra da pismo dokazuje da je Trump pod ogromnim stresom.

Oglasila se i gradonačelnica Salema Kim Driscoll, koja je na Twitteru reagirala na Trumpovu bizarnu usporedbu svog suđenja sa suđenjem “vješticama” iz Salema koncem 17. stoljeća, kada su u tadašnjoj britanskoj koloniji na istočnoj obali Sjeverne Amerike u histeričnoj atmosferi pogubili 19 osoba zbog “prakticiranja crne magije”. Trumpa je Driscoll podučila da se tamošnjim “vješticama” sudilo bez dokaza i da se radilo o nedužnim žrtvama koje nisu imale moć i koje su na kraju i obješene, dok u njegovom slučaju postoji dovoljno dokaza, kao i priznanje pogrešnog postupanja, a optuženi uživa veliku moć i privilegije.

Velike političke posljedice

Nakon što je Zastupnički dom potvrdio optužnicu protiv Trumpa, postupak se sada  seli u Senat, gdje će Trumpu početkom godine biti održano suđenje. Demokrati iz Zastupničkog doma nastupit će u ulozi tužitelja, sudu će predsjedati predsjednik Vrhovnog suda John Roberts, a članovi Senata bit će porota. A s obzirom na to da republikanci imaju većinu u Senatu, a za potvrđivanje opoziva potrebna je dvotrećinska većina, jasno je da će Senat osloboditi Trumpa. To je danas najavio čelnik senatske većine Mitch McConnell, koji je kazao da će Senat odmah na početku suđenja glasati o poništenju optužnice. Time će sudski dio ovog slučaja biti zaključen, ali političke posljedice pokušaja Trumpova opoziva pratit će sve protagoniste ovog slučaja još dugo. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?