Sirija

Zatišje na dvjema bojišnicama, 30 mrtvih u Alepu

Alep
30.04.2016.
u 08:15

U Alepu, gdje se usprkos primirju proglašenom 27. veljače i dalje vode silovite borbe, više od 230 civila je poginulo u bombardiranju u zadnjih tjedan dana

Borbe su prestale u subotu na dvjema bojišnicama u Siriji pošto je na snagu stupio rusko-američki dogovor koji se ipak ne odnosi na grad Alep, gdje je u bombardiranju dan ranije poginulo trideset ljudi.

Kako je objavila sirijska vojska, prekid borba treba potrajati 24 sata u istočnoj Guti, pobunjeničkom uporištu na istoku Damaska i 72 sata u pokrajini Latakiji, uporištu režima na zapadu zemlje.

Borci su položili oružje na sjeveru pokrajine Latakije i u istočnoj Guti, izvijestio je u noći na subotu Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) koji se oslanja na široku mrežu aktivista i medicinskih izvora u Siriji.

"Mirno je u Latakiji i u istočnoj Guti. Zasad se ne puca", rekao je za AFP Rami Abdel Rahman, predsjednik te nevladine organizacije sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Nakon poziva UN-ova izaslanika za Siriju Staffana de Misture u četvrtak za nastavak primirja, Rusi i Amerikanci su u petak objavili dogovor o prekidu neprijateljstva na dvjema bojišnicama, ali ne i u Alepu, drugom po veličini sirijskome gradu.

Ruska novinska agencija Ria Novosti izvijestila je o "početku procesa smirivanja" na tim područjima "od ponoći (u petak)".

Michael Ratney, posebni američki izaslanik za Siriju, potvrdio je "novo zalaganje za prekid borba (...) u subotu u 00.01 sati (petak 23.01 sati po srednjoeuropskom vremenu)". No "razgovaramo s Rusijom kako bismo se što prije dogovorili" o Alepu, dodao je američki diplomat.

U Alepu, gdje se usprkos primirju proglašenom 27. veljače i dalje vode silovite borbe, više od 230 civila je poginulo u bombardiranju u zadnjih tjedan dana. Grad je od 2012. podijeljen na pobunjeničke i vladine sektore.

U petak je trinaest osoba poginulo u četvrtima Alepa koje drži režim i 17 u pobunjeničkim, izvijestio je SOHR. Desetci ljudi su ranjeni.

U Washingtonu je State Department izvijestio od novom telefonskom razgovoru državnog tajnika Johna Kerryja i njegova ruskog kolege Sergeja Lavrova kojega je tema bila "učvršćenje primirja na sirijskim područjima".

Zadnji krug neizravnih pregovora održao se u Ženevi od 13. do 27. travnja bez ikakva pomaka, budući da je sirijski Visoki pregovarački odbor (HCN) koji na mirovnim pregovorima s režimom zastupa glavne oporbene skupine, napustio pregovore u znak prosvjeda protiv bombardiranja Alepa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije