Ministrica Johanna Mikl-Leitner:

Zatvaranje balkanske rute je trajno

Johanna
10.03.2016.
u 10:31

Balkanska ruta za migrante kako bi se domogli bogatijih zemalja koje se nalaze sjevernije bit će zatvorena trajno, izjavila je austrijska ministrica unutarnjih poslova  Johanna Mikl-Leitner za njemačke novine "Die Welt" u četvrtak.

U srijedu je Makedonija zatvorila granicu s Grčkom za ilegalne imigrante nakon što su Slovenija, Hrvatska i Srbija, koje su na putu prema Austriji, objavile nova oštra ograničenja na ulazak migranata.

- Moja pozicija je jasna: balkanska ruta ostaje trajno zatvorena - izjavila je  Mikl-Leitner novinama.

Kazala je kako će samo takav "konzistentan signal" odvratiti migrante, od kojih mnogi bježe pred ratom i sukobima na Bliskom istoku i van njega, prelazeći Mediteran iz Turske do europskih obala.

Ka rezultat zatvaranja rute, na tisuće migranata nagomilalo se na grčkoj strani granice s Makedonijom i još oko 1.000 je nagomilano u izbjegličkom logoru na makedonskoj strani granice sa Srbijom.

- Ova alijansa razuma do sada je dala odlučujući doprinos očuvanju stabilnosti i poretka za narode u Europi - izjavila je Mikl-Leitner, u aluziji na balkanske zemlje duž rute.

Krajem veljače Austrija je izazvala, kako je nazvan, "domino efekat" uvođenjem dnevnih ograničenja na broj migranata koji prolaze kroz tu zemlju.

Prošle je godine više od 1,5 milijuna migranata stiglo u Europu, izazivajući žestoke političke debate širom kontinenta o rješavanju krize, prenosi Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?