PROMJENA IMENA

Zbog fijaska referenduma Makedonija pred izborima

OGNEN TEOFILOVSKI/REUTERS/PIXSELL
01.10.2018.
u 08:29

Iako je više od 90% izašlih birača glasalo za promjenu imena, zbog izlaznosti od samo 35% referendum nije uspio

Unatoč tome što premijer Makedonije, Zoran Zaev, tvrdi kako je referendum postigao veliki uspjeh te čestitao svim građanima zbog današnjeg uspjeha demokracije i uspjeha europske Makedonije, činjenica je da je referendum doživio pravi fijasko. 

Naime, referendum o ulasku Makedonije u EU i NATO, te promjeni imena je definitivno propao s obzirom da bi bio valjan, trebalo je izaći 50% + 1 glas od ukupnog broja upisanih glasača. Državno izborno povjerenstvo objavilo je da je do 18,30 sati na referendumu glasalo 34,09 posto birača. Referendum o promjeni imena Makedonije u Sjeverna Makedonija zakonski nije obvezujući, već savjetodavni tako da Parlament Makedonije može dvotrećinskom većinom donijeti konačnu odluku bez obzira na rezultat referenduma.

Oporba se raduje

Premijer Zaev koji je obećao dati ostavku u slučaju da referendum ne prođe, promijenio je mišljenje i njegove najnovije izjave govore da su premijerovi planovi drugačiji od onoga što je obećao. – Borbu za europsku Makedoniju nastavljamo u Parlamentu i očekujem od VMRO-DPMNE da poštuje glas većine naroda u parlamentu. U suprotnom nemam drugog izbora nego da se ide na izvanredne parlamentarne izbore. Volja birača na ovom savjetodavnom referendumu treba se pretvoriti u političku aktivnost u zakonodavnom domu. Makedonija će biti članica NATO i EU!“– poručio je Zaev. 

Više od 90 posto glasača koji su izašli na referendum prihvatilo je promjenu imena, objavilo je izborno povjerenstvo na temelju nešto manje od polovice prebrojenih listića. I dok Zaev smatra referendum uspješnim, lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski tvrdi kako referendum nije uspio te da su građani koji nisu izašli na izbore poslali najglasniju poruku ’Ovdje žive Makedonci, naš identitet je makedonski, naš jezik je makedonski‘“. – Broj građana koji nisu dali podršku, odnosno broj građana koji su suzdržani je drastično veći od onih koji su glasali za sporazum. Ljudi su pokazali izuzetnu demokratsku i patriotsku svijest – kazao je Mickoski ističući kako je “narod rekao ’ne‘ manipulacijama ove vlasti s NATO-om i EU i pokazao da se ne boji, jer nitko ne može pobijediti narod”. Protivnici referenduma slavili su sinoć na ulicama zbog slabog odziva birača i okupljeni u Skoplju ispred Sobranja, raduju se i uzvikuju “Makedonija”. – Odaziv na referendum bio bi daleko slabiji da etnički Albanci nisu masovno izašli na glasanje – kazao je za Večernji list urednik lista Nove Makedonije, Aleksandar Srbinovski ističući kako je, prema procjenama, više od 80% Albanaca izašlo na referendum.

Ni zapadni čelnici nisu pomogli

Srbinovski je uvjeren da će doći do prijevremenih izbora do kraja godine ili početkom iduće godine jer, zasigurno, Zoran Zaev neće uspjeti dobiti dvotrećinsku podršku u Parlamentu za promjenu Ustava, jer VMRO-DPMNE mu neće dati podršku pod svaku cijenu. Između ostalog, Srbinovski je uvjeren kako je i stajalište predsjednika Đorga Ivanova te njegov poziv na bojkot u velikoj mjeri utjecalo na javno mišljenje jer je predsjednik od samog početka bio protiv takvog dogovora koji predvodi premijer Zoran Zaev, a oba političara imala su različita mišljenja i stajališta u mnogim segmentima dogovora s Grčkom. Makedonci nisu pokleknuli niti pred zapadnim čelnicima koji su pohrlili u Skoplje pred referendum i pozivali ih da se odazovu, dajući im do znanja da će samo prihvaćanjem sporazuma s Grčkom pomoći svojoj zemlji. Njemačka kancelarka Angela Merkel i ministar vanjskih poslova Heiko Maas, američki ministar obrane James Mattis, austrijski kancelar Sebastian Kurz, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn osobno su prenijeli tu poruku netom prije referenduma.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije