ŽESTOKE OPTUŽBE

Zelenski: Putin na teritoriju koji je pripojio želi povijesnu katastrofu

putin
SPUTNIK/REUTERS
22.10.2022.
u 11:27

Ruski je glavni zapovjednik Surovikin ustvrdio da Ukrajinci planiraju napad na branu koja je dosta duboko u anektiranom području, da je već gađaju višecijevnim raketnim bacačima HIMARS-ima.

Što smjera ruski general u Ukrajini Sergej Surovikin? Mediji spekuliraju da bi doista mogao opravdati svoj nadimak General Armagedon i srušiti branu hidroelektrane Nova Kahovka nakon čega bi područje uz donji tok rijeke Dnjepar bilo poplavljeno i stvorila bi se prirodna brana napredovanju ukrajinskih snaga. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorava da bi taj crni scenarij doveo do poplava i povijesne katastrofe s više stotina tisuća žrtava!

Bez struje bi ostao i Krim 

Međutim, u svemu tome ima i nekih nelogičnosti. Naime, koliko god general čiji su i sam glas i dikcija zastrašujući, a kamoli pojava, bio surov, sigurno je svjestan da bi poplava uvjetovala i napuštanje pa i teže oštećivanje dijela samoga grada Hersona, uz prethodno napuštanje desne obale rijeke i dijela Hersonske oblasti. A taj je dio, podsjetimo, Vladimir Putin tek nedavno proglasio – Rusijom. Pojavljuju se i simulacije kojima se proračunavaju scenariji u slučaju rušenja brane, poplave s valom od dva pa do 14 metara visine. I u najoptimističnijem scenariju izgubio bi se dio Hersona jer cijeli grad leži u nizini. Zatim, ta hidroelektrana strujom opskrbljuje ne samo Hersonsku oblast nego i Krim. Kako bi uopće izgledalo to povlačenje Rusa preko Dnjepra koji je na mjestima širok i više od kilometra? Nije nemoguće da tim pričama i navodnom evakuacijom civilnog stanovništva Surovikin Ukrajincima i svijetu prodaje istu priču koju su Ukrajinci, navodno, prodali Rusima u slučaju ranijeg lažnog napada na Hersonsku oblast, pri čemu su uspjeh postigli na drugom kraju Ukrajine, kod Harkiva. Ruski je glavni zapovjednik Surovikin ustvrdio da Ukrajinci planiraju napad na branu koja je dosta duboko u anektiranom području, da je već gađaju višecijevnim raketnim bacačima HIMARS-ima. Pokušaji Ukrajinaca da još jednom probiju frontu kod Hersona zasad su neuspješni te trenutačno ostaju na liniji koju su dosegli prije dva tjedna. Na ruskim kanalima objavljuju se snimke udara na ukrajinske kolone u smjeru Berislava. Udari na energetska postrojenja diljem Ukrajine nastavljaju se, očito je Surovikin odlučio potpuno uništiti civilnu infrastrukturu i stanovništvu otežati život tijekom zime koja je tamo puno oštrija nego kod nas. Dosad je uništeno više od trećine ukrajinskih energetskih kapaciteta, a dobar dio, uključujući i nuklearku kod Zaporižja, u ruskim je rukama. U slobodnom dijelu Ukrajine sada je jedina mjera koja se može provesti štednja struje. Još nema informacija o ruskim udarima na ključne prometne točke, poput mostova preko Dnjepra i važnih željezničkih čvorišta. 

Kremlj želi pregovore

U jeku rata u Ukrajini javio se ponovno i Reçep Tayyip Erdoğan, u intervjuu za Hürriyet rekao je da nije bez nade te da su Putin i Kremlj puno raspoloženiji za pregovore nego što se misli. Drukčije, izgleda, misle u Iranu jer, prema navodima Neda Pricea, glasnogovornika State Departmenta, u Rusiji su iranski instruktori koji uvježbavaju ruske posade da upravljaju iranskim dronovima koji su u Ukrajini već prouzročili golemu štetu. Iransko veleposlanstvo u Hrvatskoj jučer je priopćenjem "kategorički odbacilo" tvrdnje da je Iran Rusiji prodao bespilotne letjelice, nazvavši to "propagandom" protiv Irana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?