KIJEV

Zelenski: Vratili smo šest tisuća četvornih kilometara teritorija

13.09.2022.
u 08:41

Ukrajinske snage preuzele su još više teritorija od Rusije dok nastavljaju svoju kontraofanzivu, rekao je Volodimir Zelenski, predsjednik zemlje.

 Zelenski je rekao da su ukrajinske trupe sada vratile više od 6.000 četvornih kilometara koja su bila pod kontrolom Rusije u rujnu, na istoku i jugu.

Rusija je priznala da je izgubila ključne gradove u sjeveroistočnoj regiji Harkiva, što neki vojni stručnjaci vide kao potencijalni trijumf u ratu.

Moskva opisuje svoje povlačenje trupa iz regije posljednjih dana kao "pregrupiranje" sa ciljem da se fokusira na regije Lugansk i Donjeck na istoku Ukrajine.

Ta tvrdnja je ismijana čak i u Rusiji, a mnogi korisnici društvenih mreža tamo su navedeno povlačenje opisali kao "sramotno".

Govoreći za BBC u ponedjeljak uvečer, Mason Clark iz američkog think tanka Instituta za proučavanje rata (ISW) rekao je da je ovo "potpuni poraz" ruskih trupa, koje su bile prisiljene ostaviti mnogo opreme za sobom.

A BBC-jev dopisnik James Waterhouse rekao je da je to bilo najznačajnije rusko vojno povlačenje od neuspjele kampanje u blizini glavnog grada Kijeva krajem ožujka.

U svom kasnom video obraćanju u ponedjeljak, Zelenski je rekao da su "od početka rujna do danas, naši ratnici već oslobodili više od 6.000 četvornih kilometara teritorija Ukrajine - na istoku i jugu".

- Kretanje naših trupa se nastavlja - rekao je on.

Nije otkrio koji su ukrajinski gradovi i sela oslobođeni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?