PANDEMIJA

Znanstvenici došli do korisnih saznanja: Azitromicin možda liječi koronavirus

FLAVIO LO SCALZO/REUTERS/PIXSELL
20.03.2020.
u 16:05

U studiji su znanstvenici primijetili "značajno" smanjenje virusnog opterećenja u bolesnika liječenih hidroksiklorokinom, te da je učinak pojačan azitromicinom, izvijestio je Medscape, koji je izvor podataka za liječnike i znanstvenike.

Američki mediji navode da je američki predsjednik Donald Trump objavio da je u četvrtak Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila hidroksiklorokin – lijek koji se koristi za liječenje malarije, reumatskih bolesti i drugih stanja – za COVID-19. 

Do toga je došlo nakon što je grupa istraživača s francuskog sveučilišta pred objavom rada koji pokazuje da je hidroksiklorokin  pokazao dobre rezultate u liječenju virusa, ali u kombinaciji s azitromicinom, odnosno sumamedom koji su svojevremeno otkrili i razvili istraživači Plive. 

Ovog tjedna, istraživač Didier Raoult sa sveučilišta Aix-Marseille u Francuskoj, jedan od glavnih zagovornika upotrebe hidroksiklorokina za liječenje infekcije novim koronavirusom – poznat kao SARS-CoV-2 – objavio je ohrabrujuće rezultate preliminarnog ispitivanja u kojem je sudjelovalo ukupno 36 osoba COVID-19 bolesnika.

Prema nacrtu rada – koji još nije prihvaćen za objavljivanje u stručno preglednom znanstvenom časopisu – šest je tih pacijenata bilo asimptomatsko, 22 su imala simptome infekcije gornjih dišnih putova, a osam pacijenata imalo je simptome infekcije donjih dišnih putova.

Između početka i sredine ožujka, Raoult i njegov tim liječili su 20-ak tih bolesnika sa 600 miligrama hidroksiklorokina dnevno u bolničkim uvjetima. Ovisno o njihovim simptomima, tretmanima je dodan i antibiotik poznat kao azitromicin. Poznato je da je ovaj antibiotik učinkovit protiv komplikacija bakterijskim plućnim bolestima.

U studiji su znanstvenici primijetili "značajno" smanjenje virusnog opterećenja u bolesnika liječenih hidroksiklorokinom te da je učinak pojačan azitromicinom, izvijestio je Medscape, koji je izvor podataka za liječnike i znanstvenike.

Nakon šest dana 70 posto liječenih pacijenata smatralo se izliječenim, što znači da virus više nije otkriven u uzorcima koji su uzeti od njih, u usporedbi s 12,5 posto bolesnika iz kontrolne skupine. Nadalje, svih šest pacijenata koji su liječeni hidroksiklorokinom i antibiotikom azitromicinom testirani su negativno na virus nakon šest dana.

Iako je ohrabrujuće, važno je napomenuti da se radi o neobjavljenoj preliminarnoj studiji, pa na rezultate treba gledati s oprezom. Veličina uzorka je mala, što znači da su ljudi raspodijeljeni na različite intervencije korištenjem slučajnih metoda. Randomizacija i zasljepljivanje – gdje jedna ili više strana nisu svjesne koji tretmani primaju – koriste se kako bi se spriječilo da svjesna ili nesvjesna pristranost utječe na rezultate ispitivanja. Ipak, Raoult i njegove kolege odlučili su objaviti svoje rane rezultate zbog neviđene prirode epidemije virusa COVID-19.

"Iz etičkih razloga i zato što su nam prvi rezultati tako značajni i očiti odlučujemo podijeliti naša otkrića s medicinskom zajednicom, s obzirom na hitnu potrebu za učinkovitim lijekom protiv SARS-CoV-2 u trenutačnom kontekstu pandemije", napisali su autori u nacrtu rada.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?