DVIJE GODINE ISTRAŽIVANJA

Znanstvenici došli do velikog otkrića u Keopsovoj piramidi

Foto: DPA/Pixsell
1/3
02.11.2017.
u 16:03

Znanstvenici su se koristili tehnikom zvanom miografija koja može osjetiti promjene gustoće unutar velikih stijenskih struktura.

Nakon dvije godine istraživanja, tim japanskih i francuskih znanstvenika objavio je kako se unutar Keopsove piramide najvjerojatnije nalazi velika praznina. 

Još uvijek nije definitivno potvrđeno da praznina postoji, a ne može se ni znati sadrži li neke vrijedne stvari, javlja BBC. Znanstvenici su se koristili tehnikom zvanom miografija koja može osjetiti promjene gustoće unutar velikih stijenskih struktura. Piramida, sagrađena između 2509. i 2483. godine prije Krista, sadrži tri velike komore i niz prolaza. 

Navodna praznina nalazi se iznad komore Velika galerija koja je duga 47 i visoka 8 metara. – Ne znamo je li praznina horizontalna ili nagnuta – kazao je Mehdi Tayoubi iz pariškog instituta HIP.  Dodao je kako su sigurni da se ondje nalazi velika praznina te da je impresivna.

Znanstvenici okupljeni u timu ScanPyramids vrlo su oprezni kod opisivanja te praznine i ne žele je nazivati komora.  Američki arheolog Mark Lehner još uvijek nije uvjeren da ovo otkriće ima veliko značenje.

– To bi mogla biti neka vrsta prostora koji su graditelji ostavili da bi zaštitili krov Velike galerije od težine piramide – rekao je za BBC. Rekao je kako je to trenutačno ''anomalija'' te da se moraju usredotočiti na to posebice u doba "kada ne možemo probijati put eksplozivima kao što je to radio britanski egiptolog Howard Vyse početkom 1800-ih".

Hany Helai, jedan od voditelja tima, uvjeren je da je praznina prevelika da bi imala svrhu olakšavanja pritiska. Rekao je kako pokušavaju shvatiti unutarnju strukturu piramida i način na koji je sagrađena. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?