širenje koronavirusa

Znanstvenici dovode u pitanje socijalnu distancu od dva metra

30.08.2020.
u 15:19

Postojeća pravila po kojima je socijalna distanca od dva metra ključna za sprečavanje širenja novih infekcija koronavirusom temelje se na zastarjelim znanstvenim saznanjima i previše su pojednostavljena, upozorava grupa britanskih i američkih znanstvenika u British Medical Journal.

Širenje virusa ovisi o mnogim činiteljima, a postoje dokazi da novi koronavirus može dobro putovati u zraku i preko dva metra. 

Kontekstualni činitelji i poput izdahnutog zraka i okolnog protoka zraka izuzetno su važni u određivanju koliko daleko putuju kapljice svih veličina. Bez izdahnutog protoka zraka najveće kapljice putovale bi najdalje (1-2 m), dok bi male naišle na veliki otpor (povlačenje) i ostale blizu izvora. 

Kada se uzme u obzir izdah zraka, oblaci malih kapljica mogu putovati više od 2 m u zraku, pa čak i velike kapljice imaju povećani domet.

Stoga se pri formuliranju pravila za održavanje sigurne udaljenosti jedne osobe od druge trebaju uzeti u obzir različiti činiteljii, od ventilacije do broja ljudi u sobi i vremena izlaganja.

Umjesto jedinstvenog pravila za sve, znanstvenici smatraju kako bi nadležna tijela trebala definirati skup pravila ili svojevrsni model distanciranja za različite situacije, prenosi Indikator.ba. 

To bi osiguralo veću zaštitu u okruženjima s najvećim rizikom, ali i veću slobodu u okruženjima s manjim rizikom, potencijalno omogućujući povratak u normalu u nekim aspektima društvenog i ekonomskog života.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije