Australijska Katolička crkva

Žrtvama seksualnog zlostavljana plaćeno 213 milijuna dolara

svecenik
ilustracija
16.02.2017.
u 10:29

Australijska Katolička crkva platila je 213 milijuna dolara žrtvama seksualnog zlostavljanja od 1980. godine. Novac je podijeljen između više tisuća žrtava, rečeno je Kraljevskom povjerenstvu za institucionalni odgovor na seksualno zlostavljanje djece, javlja Srna. 

Ovo povjerenstvo formirano je 2013. godine i, također, se bavi zlostavljanjem u nevjerskim organizacijama, navodi BBC.

Katolička crkva platila je u vezi s 3.066 od 4.445 slučajeva seksualnog zlostavljanja djece u razdoblju od 1980. do 2015. godine.

Ovaj novac uključuje odštetu, tretman određene vrste, pravne i druge troškove, rekla je Gail Furness, odvjetnica pri povjerenstvu. 

"Iskustvo povjerenstva jeste da se mnoge žrtve boje da prijave zlostavljanje vlastima kao i instituciji u kojoj se krivično djelo dogodilo", rekla je ona.

Prema njezinim riječima, ukupan broj slučajeva seksualnog zlostavljanja djece, čiji su vinovnici svećenici Katoličke crkve je vjerojatno značajno veći.

Ona je rekla da su neke žrtve zlostavljanje prijavile tek nakon 33 godine.

Početkom mjeseca, Povjerenstvo je utvrdilo da je sedam posto australijskih svećenika sudjelovalo u seksualnom zlostavljanju djece u vremenu od 1950. do 2010. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije