SASTANAK

Svjesni uspješnih istraga koje radi Tužiteljstvo BiH

tuzitelji
VL FOTO
02.12.2010.
u 08:18

Na zahtjev predstavnika Europske komisije održan je sastanak na kojem su iznijeli svoj stav o Tužiteljstvu BiH

Na zahtjev predstavnika Europske komisije održan je sastanak s glavnim tužiteljem Tužiteljstva BiH Miloradom Barašinom, na kojem su predstavnici EK iznijeli svoj stav o Tužiteljstvu BiH, navodeći da ovu instituciju smatraju jednom od ključnih institucija BiH s kojom žele nastaviti uspješnu suradnju te su izrazili puno povjerenje i podršku radu Tužiteljstva BiH i izrazili žaljenje radi nesporazuma u interpretaciji navoda iz izvješća Europske komisije o napretku BiH. Glavnom tužitelju Tužiteljstva BiH Miloradu Barašinu uručeno je pismo Generalne direkcije za proširenje pri Europskoj komisiji, u kojem su pojašnjeni termini koji su korišteni u izvješću o napretku BiH u 2010.

- Ocjene u izvješću o napretku ne treba ni na koji način interpretirati kao pokušaj podrivanja rada koji obavlja Tužiteljstvo BiH. Europska komisija izražava svoje povjerenje u Vaše rukovođenje ovom institucijom i svjesna je stope uspješnih istraga i optužbi koje je objavio Vaš tim. Izvješće navodi da se Tužiteljstvo BiH suočilo s internom korupcijom, kako bi rasvijetlilo neke navode koji su se pojavili. Izjava se također treba promatrati u svezi s rečenicom koja joj je prethodila, a u kojoj Komisija ocjenjuje kako se politički pritisak na pravosuđe nastavlja i prepoznaje kako se nažalost ‘autoritet Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća, državnog Suda i Tužiteljstva često dovodi u pitanje’. Ja, međutim, žalim što je ovaj izraz postao izvor nesporazuma.

Referencu na česta curenja informacija takođe treba posmatrati u istom svjetlu. Izvješć nije naveo kako je Vaš ured izvor curenja informacija, već da ste se u svom radu sukobili s, kako je to eksplicitno navedeno, s curenjem informacija. Vjerujem da gore navedeno pojašnjava činjenicu da se ocjene u izvješću o napretku 2010. odnose na izazove s kojima se suočava Vaš ured tijekom provedbe kompleksnih istraga koje uključuju različite aktere. Uvjeren sam da se sa tim izazovima pod Vašim rukovodstvom izborilo na odgovarajući način, navodi se u pismu. Za Tužiteljstvo BiH kao instituciju, glavnog tužitelja BiH Milorada Barašina, kao i kolegij tužitelja Tužiteljstva BiH, od velikog značaja je bio posjet članova Europske komisije BiH, kao i njihova podrška, navodi se u priopćenju iz Tužiteljstva BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?