BOŠNJAČKA POLITIKA

Svođenje Hrvata u BiH na nacionalnu manjinu

bakir
Reuters/Pixsell
06.01.2011.
u 08:30

Bakir Izetbegović tvrdi da je Hrvata previše u vlasti s obzirom na broj stanovnika koji živi u BiH

Uvredljivom, politički netaktičnom tvrdnjom da je Hrvata u institucijama vlasti BiH tri put više zastupljeno nego što im po broju stanovnika pripada, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović poslao je najmanjem konstitutivnom narodu neugodnu “novogodišnju čestitku”.

Hrvata previše u vlasti

Tvrdnja Izetbegovića mlađeg da 12 posto Hrvata u BiH u institucijama vlasti sudjeluje čak s 33 posto nije puka frazeologija isprovociranog dužnosnika SDA nego razotkrivanja “tajnog plana” o potpunoj političkoj i društvenoj marginalizacije najmanjeg naroda u BiH. Ovaj plan koji se pod krinkom građanske, anacionalne politike nad Hrvatima godinama provodi, doveo je do stanja u kojem gole brojke govore da bošnjački dužnosnici drže najvažnije poluge vlasti u Federaciji BiH i državi. Bošnjaci u Federaciji BiH drže mjesto predsjednika Vlade, većinu važnih ministarstava, kao i na državnoj razini agencija, direkcija, Obavještajne službe, državnog Suda. Osim ministarstva financija na državnoj i federalnoj razini, predsjednika Federacije BiH, ravnatelja Granične policije, Hrvati su zastupljeni u nekoliko ministarstava te većinu marginalnih agencija i direkcija, kao što je primjerice Agencija za antidopinšku kontrolu ili Institut za intelektualno vlasništvo. Po broju službenika u institucijama državne vlasti opet su brojčano najzastupljeniji Bošnjaci. Od 383 osobe na čelnim pozicijama državne vlasti, 163 su Bošnjaci, 113 su Srbi i 93 Hrvati.

Izumiranje Hrvata


Etničkom debalansu na štetu Hrvata u strukturama vlasti treba pridodati institucionalno derogiranje hrvatske političke volje, koja se ogleda nadglasavanjem u federalnoj Vladi, Parlamentu, izboru hrvatskog člana Predsjedništva BiH, razvlašćivanju županija kao jedinom preostalom mehanizmu kakve-takve autonomne zaštite pred nadirućim centralizmom. I kao što tvrdi beogradski analitičar, utemeljitelj Centra za novu politiku Goran Nikolić, ključni strah bh. Hrvata je njihova demografska pozicija, koja im u idućih 20-ak godina “obećava” da će izgubiti još neka područja u FBiH. U proteklih 15 godina Hrvati su izgubili etničku većinu u Busovači i Novom Travniku, Jajcu... Hrvati će, tvrdi on, izgubiti većinu u Vitezu i Stocu, zbog čega im treba dati federalnu jedinicu.

Ključne riječi

Komentara 11

HE
hercegovac
12:19 06.01.2011.

Kontroliraju 21% teritorija F BiH i toliko će kontrolirati u ubuduće. 49% imaju srbi, ostatak hrvati. Neka gaje iluzije o građanskoj - bošnjačkoj državi do mile volje. Nisu uspjeli turci, a vladali su 500 godina, nisu ni srbi, pa neće ni oni.

HE
hercegovac
09:47 06.01.2011.

Bakire zahvali hrvatima na tome što nisi gledao reprizu Srebrenice u Bihaću.

TJ
tomic josip
14:55 06.01.2011.

ha,ha,ha

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?