Igmanska inicijativa

Tadić Josipoviću i kolegama iz regije: Navijajte za Srbiju na SP-u!

regija
VL foto
29.05.2010.
u 17:25

Deseta obljetnica Igmanske inicijative, koja okuplja nevladine organizacije iz četiri zemlje, poslužila je kao povod za susret Ive Josipovića, Filipa Vujanovića, Borisa Tadića i Harisa Silajdžića.

Integracija regije u Europsku uniji zajednički je cilj oko kojeg su se danas u Sarajevu, na svom prvom zajedničkom sastanku, usuglasili predsjednici Hrvatske, Crne Gore i Srbije, te predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Deseta obljetnica Igmanske inicijative, koja okuplja nevladine organizacije iz četiri zemlje, poslužila je kao povod za susret Ive Josipovića, Filipa Vujanovića, Borisa Tadića i Harisa Silajdžića. Zajednička je ocjena da regionalna suradnja olakšava put prema EU, ali i nudi mogućnosti za svaki drugi progres.

- Izgradnja kulture kompromisa mora biti naša misija. To je najveći izazov za političke elite naših zemalja, kazao je predsjednik Josipović.

Da posljedica globalne krize ne smije biti zaustavljanje proširenja EU istaknuo je predsjednik Tadić, upozorivši Uniju da bi to bila "nesaglediva greška". Pozvavši na uzajamnu potporu u procesu pristupanja EU, Tadić je kazao kako vjeruje da će Hrvatska ispoštovati sve standarde u zaštiti prava nacionalnih manjina. Najavio je i nastavak potrage za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, te svoj dolazak na 15. obljetnicu genocida u Srebrenici.

Svoje izlaganje završio je pozivom kolegama da na predstojećem Svjetskom nogometnom prvenstvenu javno navijaju za reprezentaciju Srbije, koja će u Južnoj Africi, kako kaže, predstavljati i svoje susjede. Vujanović se založio za to da EU individualno vrjednuje svaku zemlju u procesu integracije, dok je Silajdžić predložio uspostavu kompatibilnih akademsko-istraživačkih centara u četiri glavna grada.

Josipović će u nedjelju boraviti u Republici Srpskoj. Razgovarat će s tamošnjim dužnosnicima, te obići mjesta ratnog stradanja Srba, Hrvata i Bošnjaka, odnosno sela Sijekovac, Briševo i Kozarac.

Komentara 1

MI
mirko64
18:11 30.05.2010.

naravno nego za Srbiju,,samo naprjed momci,,,,u boj,u boj za narod svoj.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?