iznenađenje u srbiji

Tadić priznao poraz i čestitao Nikoliću na pobjedi

boris tadić,tomislav nikolić
AFP/PIXSELL
Autori: ba/VLM, tli/VLM
20.05.2012.
u 20:47

Poraženi Tadić izrazio je žaljenje što građani nisu glasali u većem broju dok je novoizabrani predsjednik Srbije Nikolić za iste rekao da su ostali kod kuće jer ih je bilo sram glasati za Tadića.

Tomislav Nikolić novi je predsjednik Srbije! Nakon većine obrađenih glasova Nikolić je u prednosti sa 49,8% osvojenih glasova naspram 47% koliko ih je danas u drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji dobio Boris Tadić. Rezultati su to izlaznih anketa CESID-a koje je objavio B92.

Prema IPSOS-u razlika je nešto manja i iznosi svega 1% glasova, no svi srbijanski mediji proglasili su Nikolića izbornim pobjednikom. IPSOS je objavio i rezultat u brojkama - Nikolić 1,521.600 - Tadić 1,487.000. Malo tko vjeruje da bi nekolicina neobrađenih glasova mogla preokrenuti trenutne rezultate.

Euforični Nikolić proglasio pobjedu

- Srbija neće skrenuti s europskog puta. Izbori su pokazali kako Srbija želi zaštiti svoj narod na Kosovu i Metohiji. Ovi izbori rješavali su unutarnje probleme koje su napravili DS i Boris Tadić - rekao je Nikolić koji je progasio pobjedu u izbornom stožeru Srpske napredne stranke na što su okupljeni skandirali "Tomo, Srbine".

- Ovo je vrhunac moje političke karijere i jedan od najsretnijih dana. Ovaj dan je zaokret za Srbiju. Želim da Srbija više nikad ne doživi kampanju kakva je bila usmjerena protiv mene. Više puta čestitao sam onima koji su me pobijedili, pa i ja sad očekujem čestitke - istaknuo je novi predsjednik Srbije te naglasio kako više neće biti lider SNS-a. Dodao je da će surađivati sa svima te da će nastaviti europski put.

No Nikolić nije uspio dugo zadržati uljudnost. Bilo je potrebno samo jedno pitanje novinara i u trenutku su ga nadvladale suzbijene emocije: Tko je ostao kod kuće, bilo ga je sram glasati za Borisa Tadića. Ne podsjećajte me na prethodnih 40 dana kada sam se osjećao kao bokser kojem je vezana jedna ruka. Tako su me tretirali svi mediji, prisjetio se ogorčeno.

Tadić: Neću biti premijer

Izrazivši žaljenje što veći broj građana nije izašao na birališta, ubrzo se oglasio i Boris Tadić te priznao izborni poraz. Demokratski je čestitao rivalu Nikoliću na pobjedi.

- Čestitam Nikoliću, neću biti novi premijer. Apeliram da se nastavi put ka Europskoj uniji. Čestitao sam, bila je to fer pobjeda. Nije bilo krađe izbora što će utvrditi i nadležne institucije. Ovdje više nema nasilja, normalno je čestitati - izjavio je Tadić.

- DS ne odlučuje sam kako će se formirati vlada. Ovaj put u kohabitaciji neću sudjelovati. Ona prošla bila mi je dovoljna za cijeli život. Živjeli smo u teškim uvjetima u posljednje četiri godine. Teško je zamisliti nekog tko je u EU u protekle četiri godine obavljao vlast i da je dobio većinsku podršku. Ako bi Srbija promijenila europsku orijentaciju, bila bi to tragična greška - istaknuo je u svom obraćanju lider DS-a.

''Srbija i Hrvatska ne trebaju biti braća, ali trebaju biti u trajnom miru''

Nikolić se osvrnuo i na odnose u regiji te najavio suradnju sa čelnicima svih država iz okruženja. - Neka Hrvatska pokaže da je zaslužila status člana EU, da su joj svi građani jednaki i u meni će imati suradnika za sve. Imat ću puno poslova prije negoli odem u Zagreb, ali ću otići. Srbija i Hrvatska ne trebaju biti braća, ali trebaju biti u trajnom miru - istaknuo je Nikolić.

Objasnio je kako Srbija s Crnom Gorom ima lošiji odnos negoli s Hrvatskom, što je neprirodno. Zbog toga će aktivno surađivati sa onima koji su na vlasti, ali i sa onima koji su u opoziciji u Podgorici. Najavio je da će njegovati dobre odnose sa Dodikom iako su mu predsjednici susjednih država učinili manje zla nego on.

Slavlje diljem Srbije

Nakon što je Nikolić proglasio izbornu pobjedu počelo je slavlje diljem Srbije. Pristaše SNS-a izašli su na ulice te počeli slaviti, a najveća euforija zabilježena je u Nišu, Šapcu, Kragujevcu te u dijelovima glavnog grada Begrada u kojem je Nikolić također odnio pobjedu.

Građani Vojvodine danas su odlučivali i o ukupno 120 poslanika u pokrajinskoj skupštini.

Aleksandar Vučić iz Srpske napredne stranke oko 21 sat stranačkog je kolegu Nikolića proglasio izbornim pobjednikom.

Prema podacima iste udruge do 19 sati na izbore je izašlo 41,5 posto birača, a predviđa se da izlaznost neće prijeći 46 posto, prenose srbijanski mediji. Najveća izlaznost bila je u Vojvodini - 44,4 posto, te u centralnoj Srbiji - 40,4 posto i u Beogradu - 40,2 posto

Državljani Srbije glasovali su i u inozemstvu, pa tako i u Hrvatskoj, u generalnim konzulatima Srbije u Vukovaru i Rijeci.

Oko 13 sati u Vranju, gradu na jugu zemlje, dogodio se incident između suparničkih stranaka, Nikolićevih naprednjaka i Tadićevih demokrata. Prema riječima očevidaca, nekoliko mladića iz SNS napalo je jednog mladića iz DS-a koji je zadobio lakše ozljede, a u tuči je stradao i predsjednik vranjskih demokrata Goran Stefanović koji je pokušao zaštititi stranačkog kolegu.

Programski direktor CeSID-a Marko Blagojević rekao je kako su zabilježene dvije nepravilnosti. U selu Vladimirci u središtu zemlje jedan je muškarac, revoltiran što mu supruga nije bila upisana u birački popis, oteo glasačke listiće, pobjegao sa mjesta glasanja i zatvorio se u kamion. U Čačku je pak jednom muškarcu dozvoljeno glasanje bez prethodne identifikacije.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije