BG perspektiva

Tadić: Ulazak Hrvatske u Uniju povijesni je trenutak i za Srbiju

boris tadić (1)
Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell
1/3
16.06.2013.
u 08:37

Mislim da je ne samo za Srbiju nego i za čitavu regiju iznimno važno da Hrvatska postane članica Europske unije, rekao je Tadić.

S Borisom Tadićem, bivšim predsjednikom Srbije u dva mandata (2004. do 2012.), razgovarali smo u Novinarskom domu u Zagrebu gdje je sudjelovao na konferenciji Europskog foruma koji okuplja europske socijaldemokrate o “beogradskom” pogledu na ulazak Hrvatske u EU, Kosovu i srpskom putu prema članstvu u Uniji.

Kako vi iz beogradske perspektive gledate na ulazak Hrvatske u EU?

– Mislim da je ne samo za Srbiju nego i za čitavu regiju iznimno važno da Hrvatska postane članica Europske unije jer bez takvog političkog događaja sasvim je sigurno da bi se perspektiva svih ostalih zemalja zapadnog Balkana dosad uključenih u proces integracije svela praktično ni na što, ne bi postojala.

Iskoristite fondove EU

I zato je ulazak Hrvatske u Europsku uniju stvarno povijesni trenutak. Sad se postavlja pitanje hoćemo li mi taj trenutak iskoristiti za ubrzavanje integracijskog procesa, što naravno ne ovisi samo o nama zemljama aspirantima nego i o Uniji koja se suočava s velikim problemima. Hrvatska ulazi u Europsku uniju u jednom teškom trenutku za EU i to svakako neće donijeti Hrvatskoj ono ubrzanje koje su imale zemlje koje su ušle 2004. godine, a što će građani možda očekivati. Ali opet, zadaća je na hrvatskoj Vladi, a posebno gradonačelnicima i načelnicima općina, da iskoriste europske fondove koji su vam sada na raspolaganju za ubrzanje razvoja kako bi se na neki način supstituirala nedovoljna razina stranih investicija

Nakon teškog, da ne kažem u političkom smislu križnog puta koji je Hrvatska prošla u procesu pridruživanja Uniji, mislite li da Srbija i srpsko društvo imaju snage proći vjerojatno još teži put do članstva u EU i još rigoroznije kriterije?

– Mislim da da jer su ljudi izdržljivi, pa tako i društvo.

Pretjeruje li EU sa zahtjevima prema zemljama kandidatkinjama?

– Pretjeruje. Ali to je realnost s kojom se moramo suočiti. Svaka nova zemlja kandidatkinja suočena je sa sve više i više zahtjeva.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru za Tanjug rekao je da neće doći u Zagreb na proslavu ulaska Hrvatske u EU ako ćemo Kosovo tretirati kao nezavisnu državu. Kako to komentirate?

– Ne komentiram izjave mojih nasljednika jer oni imaju puni legitimitet i nadležnost u ovom trenutku. Ono što ja vidim sa strane je to da nakon Bruxelleskog sporazuma i postignutog rješenja vezanog za Kosovo potpuno kontraproduktivno postaje ne sudjelovati na zajedničkom summitu.

Nikolić ima lakšu situaciju

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić prije neki dan bio je na summitu u Bratislavi gdje je bila i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga...

– Nemam tome što dodati.

Pitam vas to i zbog toga što ste vi kao predsjednik Srbije u veljači 2011. godine odbili doći na inauguraciju predsjednika Ive Josipovića jer je bio pozvan i predsjednik Kosova?

– Ne samo to nego sam odbio otići i na summit na kojemu je bio i američki predsjednik Barack Obama iz istih, principijelnih razloga odražavajući politiku Srbije u tom trenutku. Međutim, nakon Bruxelleskog sporazuma mislim da ti razlozi više ne vrijede. Ja bih volio da sam imao situaciju koju danas ima Nikolić vezanu za regionalne nastupe jer bi mi to omogućilo veći manevarski prostor. Ali nisam. Jer politika ovisi o odlukama države, a ne samo o odlukama predsjednika.

>>Boris Tadić bit će glavni tajnik Vijeća Europe?

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije