POSJETA SARAJEVU

Tadić: Zajednički riješiti pitanja ratnih zločina

tadic
VL FOTO
06.07.2011.
u 16:35

Predsjednik Srbije Boris Tadić danas boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini

Članovi Predsjedništva BiH su danas na sastanku u Sarajevu s izaslanstvom Republike Srbije, koju je predvodio predsjednik Boris Tadić, razmijenili mišljenja o ključnim pitanjima zajedničkim za obje zemlje.

„Srbija i BiH su vrlo važne za stabilnost zapadnog Balkana. Ove dvije zemlje su važne i za stabilnost Europske unije u cjelini i to je bila jedna od tema o kojima smo danas razgovarali“, izjavio je nakon sastanka predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.
 
Obje zemlje se nalaze na putu prema EU i naš zaključak jeste, dodao je, da je potrebno što prije napraviti krupne korake prema EU, „ali to ne zavisi samo od ovih dviju zemalja, zavisi i od EU“.
 
„Neka ovo bude poziv i onima u EU koji odlučuju da ovih nekoliko preostalih zemalja zapadnog Balkana što prije potaknu da ispunjavavaju uvjete za članstvo u EU“, kazao je Radmanović.

Po njegovim riječima, razgovarano je i o onome što opterećuje odnose dviju zemalja.

„Razgovarali smo o granici, o nekim zajedničkim pitanjima koja smo već pokrenuli na susretu u Karađorđevu i koja ćemo pokrenuti na idućem susretu koji imamo za desetak dana u Hrvatskoj. Dogovorili smo se da postojeće grupe koje na tome rade potaknemo da što prije rješavaju sva otvorena pitanja“, kazao je Radmanović, dodajući da je razgovarano i o ekonomskoj suradnji i njenom unapređenju.

Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić je istaknuo da njegova zemlja želi da izgrađuje najbliže prijateljske odnose pune suradnje, sveukupne suradnje s Bosnom i Hercegovinom.

„Tijekom službenih razgovora sam iznio i nekoliko stavova vezanih za našu povijest, ali koje smatram veoma bitnim u vrijednosnom smislu. To je osuda svih onih koji su sudjelovali u izvršenju ratnih zločina. Srbija je dala i dati će u budućnosti puni doprinos privođenju institucijama pravde svih onih koji su osumnjičeni za izvršenje ratnih zločina“, kazao je Tadić.
 
Očekujemo, dodao je, da sudske institucije provedu pravedno i fer suđenje, istovremeno da svi oni koji su izvršili ratni zločin i dobiju primjerenu i zasluženu kaznu.

Po njegovim riječima, tu se ne radi samo o elementarnoj pretpostavci pomirenja na prostoru zapadnog Balkana ili bivše Jugoslavije već uspostavljanju vladavine prava.
„Samo na taj način možemo izgraditi društva koja imaju budućnost, možemo izgraditi kredibilne institucije u našim zemljama“, kazao je Tadić.

Dodao je da je uvjeren da će Srbija dovršiti suradnju s Haaškim sudom uhićenjem posljednjeg bjegunca od pravde Gorana Hadžića kao što je do sada izručila Haaškom sudu, prije toga uhitila ili omogućila kroz proces dobrovoljne predaje izručenje Haaškom sudu 45-oro, 46-oro optuženih.

Tadić je kazao da Srbija očekuje da će „sve naše zemlje dati puni doprinos i omogućiti nezavisnu istragu koja osigurava i zaštitu svjedoka u svim slučajevima u kojima postoji sumnja izvršenja ratnih zločina“.

„To je važno i za Srbiju i za BiH i za Hrvatsku i za Crnu Goru, to je važno za Bošnjake, Hrvate, Crnogorce, Srbe, za Albance, za sve narode koji su bili na ovaj ili onaj način uključeni u ratna zbivanja, pogođeni ratnim zbivanjima i bivali žrtvama ratnih zbivanja. To je važno i za obitelji, za obitelji onih koji su izgubili svoje najmilije“, istaknuo je Tadić.

Po njegovim riječima, od izuzetne je važnosti da se riješe svi slučajevi nestalih, do sada neriješeni slučajevi, koji pogađaju mnoge obitelji u našim zemljama.

„U BiH postoje tri naroda, dva entiteta, postoje i građani BiH i sve što je predmet diskusije, političkog dijaloga, demokratskog dijaloga, i rješenje koje sve spomenute institucije BiH uspostave kao zajedničko, jeste prihvatljivo za Republiku Srbiju. Srbija dakle prihvata sve konsekvence demokratskog dijaloga koje vode legitimne institucije BiH i predstavnici naroda i entiteta. Srbija se u takvo rješenje nikada neće miješati već će poštovati takvo rješenje“, istaknuo je predsjednik Srbije.

S druge strane, dodao je, Srbija nikada neće preći „crvenu liniju“ koja je definirana i međunarodnim pravom i Daytonskim sporazumom i dobrosusjedskom suradnjom, miješanje u unutarnje stvari susjednih država, suverenih i nezavisnih.

„Mi BiH poštujemo ne samo deklarativno već i u političkoj praksi svakim svojim gestom. Uvjeren sam da u godinama koje dolaze možemo učiniti veoma značajna djela za naše građane i naše zemlje. Govorili smo o izgradnji infrastrukutre, sabiranju naših zajedničkih energetskih kapaciteta, uspostavljanju energetske politike koja osigurava sigurnost u godinama koje dolaze“, kazao je Tadić.

Istaknuo  je da je interes svih pojedinačnih država regiona integracija u EU.

Ključne riječi

Komentara 3

CI
cinbenik
19:13 06.07.2011.

Gospodine Tadicu,trebate priznati zlo koje ste proizveli(Srbi),a ne jedno govoriti,a drugo raditi.To vam uspijeva i cim imate kartu u ruci vi pokusavate opravdati zlocine koje su pocinili Srbi,ili bar izjednaciti krivnju.Hapsi se Ganic,Divjak sudi se Jurisicu u Beogradu,sudi se Stjepanovicu u Brckom......... a sve to za ne pocinjene zlocine tj. po vama su to zlocini jer se nitko nije smijo suprostavljati Srbima pa zato netko mora odgovarati.Interesantno je da srpska tuziteljstva vide misa,a ne slona, pa tako imaju spisak od 3500 Hrvata i muslimana,ali nemaju spisak zlocinaca Srba.Cudno je to tuziteljstvo.

KR
krtica
02:54 07.07.2011.

Tri naroda, dva entiteta, jedna tzv. drzava. Druza Tadicu! Ako zelite \"zajednicki\" rijesiti zlocine prosloga rata, pitanje je: zlocine na cijem terenu? Osim logora u Svrbiji, u kojima su muceni i premlacivani Hrvati i Bosnjaci, koliko je Svrba poginulo naa teritoriju Svrbije od muslimanske i hrvatske ruke? Koliko su Svrbi poubijali, mucili, silovali i opljackali Hrvata i Muslimana na njihovom vlastitom teritoriju? I sada predlazes da ti dodjes na hrvatsko-muslimanski teritorij i da zajednicki rijesis zlocine koje su pocinili tvoji sugradjani, krvoloci i cetnici. Ako zelis zajednicki rijesiti zlocine, onda dopusti komisijama za ispitivanje poslije-ratnih zlocina i zrtava marseva smrti dda prosetaju Svrbijom i pronadju masovne grobnice koje su tvoji sugradjani iskopali za hrvatske civile, starce i starice, mladost i vojnike!!! U tome pokazi suradnju i onda ces barem malo otvoriti vrata priblizavanja i dogovora!

TT
ttolic
08:36 07.07.2011.

Nema iskrenosti u Tadićevim istupima. Sve što stvarno želi jeste maksimalno minimizirati zločine koje su počinili Srbi uz maksimalno isticanje zločina drugih naroda. Njegov osnovni cilj jeste kako vratiti Srbiju na pozicije prije devedesetih godina, kako vratiti ili bar ublažiti sve izgubljeno Miliševićevom politikom. Nema više Tadiću vaše prevlasti i liderstva na prostoru Balkana.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?