italija

Talijanski biskupi protiv Berlusconija

berlusconi
AFP/Pixsell
11.12.2012.
u 11:07

Najviše zabrinjava hoće li naša država izdržati, jer to znači hoće li izdržati socijalna kohezija. Ono što se ovih dana događa dokaz je da kriza nije samo ekonomska i socijalna, nego i moralna i kulturna, kaže Angelo Bagnasco

– Ne možemo baciti u propast žrtvovanja koja smo učinili u proteklih godinu dana – izjavio je predsjednik Talijanske biskupske konferencije (CEI) kardinal Angelo Bagnasco glede situacije nastale najavom ostavke nestranačkog premijera Marija Montija.

– Što se nas tiče spread? To je prevara, to je jedna izmišljotina – izjavio je danas bivši premijer Silvio Berlusconi, koji se namjerava kandidirati za premijera i na slijedećim izborima u veljači 2013. godine.

Upravo zbog visokog spreada, rezlike između vrijednosti talijanskih državnih obveznica (Btp) i njemačkih državnih obveznica (Bund), Berlusconi je u studenome 2011. morao podnijeti ostavku. Na osnovu razlike u vrijednosti obveznica plaćaju se kamate, a Italija plaća goleme kamate na svoje dugovanje. Ta izjava Berlusconija iznenadila je sve i potvrdila, ako je bilo potrebno, njegovo neodgovorno držanje prema plaćanju obveza i držanju sređenih računa.

Kardinal Bagnasco je vrlo oštar i osim što kaže kako se ne može u smeće baciti dosadašnji trud u poravnavanju računa, naglašava kako "ono što nas zaprepašćuje je neodgovornost onih koji misle kako se mogu mirno smjestiti dok kuća još gori“.

– Najviše zabrinjava hoće li naša država izdržati, jer to znači hoće li izdržati socijalna kohezija. Ono što se ovih dana događa (ostavka Montija i Berlusconijev povratak aktivnoj politici op.p.) dokaz je da kriza nije samo ekonomska i socijalna, nego i moralna i kulturna. Stranke su predugo bile nesposobne donositi teške odluke i govoriti jasno. Umjesto toga govorile s riječnikom lake demagogije – kazao je Bagnasco u razgovoru za list Corriere della Sera i dodaje kako je Montijeva odluka da podnese ostavku “možda bila neizbježna”, ali “velika žrtvovanja koja su od svih tražena trebala bi vidjeti konkretne plodove”. Dakle, bila bi “velika greška ako bi se prestalo sa strogošću u potrošnji, jer bi nestalo i povjerenje u našu zemlju na europskom i međunarodnom planu”, objašnjava Bagnasco i poziva da se ne “odsklizne prema nepopravnim situacijama”.

A, Berlusconi ne samo što je u današnjem telefonskom razgovoru za njegovu tv-postaju Canale Cinque kazao kako se njega ne tiće što spread raste, a porastao je njegovom najavom kandidature, već je odbacio i kritike koje su mu uputili europski državnici.

– Ja sam, kao premijer, bio među dvojicom, trojicom, najuglednijih državnika na svijetu, jedini koji je u politiku došao s radnih barikada. Da, protivio sam se njemačkim zahtjevima, onima koji su Grčku doveli gotovo do građanskog rata – kazao je Berlusconi, te napadao Montija za vrijeme čije “germansko-tehničke” vladavine je u Italiji BND pao za dva posto. Berlusconi je najavio kako će svojoj sttranci možda promijeniti ime i vratiti ono iz 1994., odnosno Naprijed Italijo, te kako će kandidirati nove snage za parlamentarne izbore. Iz svijeta poduzetništva izabrat će 50% kandidata na njegovj listi, zatim 20% će činiti kandidati koji su dobro prošli na lokalnim izborima, oko 10% će biti osoba iz kulture i oko 10% će izabrati iz redova sadašnjih parlamentaraca.

Monti je odmah reagirao kazavši kako nije istina da na spreda ne utječu odluke vlade, te kako ima povjerenja u Talijane, koji nisu “nespremni” i znat će kako glasovati. Monti drže kako talijanski birači više ne mogu pasti na predizborna demagoška obećanja. Njegov humor je uvijek bio engleskoga stila, a sada je kazao kako “grijesi djedova padaju na leđa unuka. Mojeg unuka u vrtiću zovu spread”.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije