Federacija BiH

“Tehnička” vlast dovela entitet na rub provalije

Vlada
27.08.2013.
u 10:01

Vruća jesen FBiH nagomilava probleme, a rješenja nema ni na vidiku

Federaciju BiH očekuje vruća politička, ekonomska i socijalna jesen. Višemjesečna kriza vlasti dovela je do toga da ovaj entitet uopće nema funkcionalnu izvršnu vlast te da se na razini dnevnih kompromisa, motiviranih uskim stranačkim interesima, donose odluke koje su dugoročno štetne po Federaciju.

Upitno funkcioniranje FBiH

Novac je očito potrošen i pitanje je kako će i financijski, ali i na svaki drugi način, Federacija funkcionirati do kraja ove godine. U tom kontekstu treba promatrati i najavu predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Fehima Škaljića da će 27. kolovoza na sastanku kolegija tog doma predložiti zajednički sastanak s kolegijem federalne Vlade zbog nezavidne ekonomske situacije u Federaciji. Škaljić očekuje da Vlada predloži i konkretne mjere jer se entitet suočava s mogućim bankrotom javnih dužnosti, od javnih poduzeća do fondova. Čak i ako Vlada ponudi određene mjere, teško je pretpostaviti kako će na njih reagirati Parlament budući da aktualna Vlada ne uživa povjerenje parlamentarne većine. Stoga i Škaljićeva očekivanja sveobuhvatnih strateških postupaka, zakonskih rješenja koja će stimulirati investicije i fiskalnih normi za rasterećenje gospodarstva, zvuče preambiciozno.

Vlada djeluje stranački

U situaciji kada Vlada djeluje stranački podijeljeno, kada je novac potrošen, a strategijskih odluka skoro da i nema, sve su oči uprte u Ustavni sud FBiH koji treba odlučiti je li odluka Parlamenta o izglasavanju nepovjerenja entitetskoj Vladi bila protivna nacionalnim interesima bošnjačkog naroda. Ako se obistine očekivanja i Ustavni sud FBiH faktički potvrdi odluku Parlamenta, stranke će moći krenuti u formiranje nove izvršne vlasti. Tko će je činiti, sada je potpuno neizvjesno, jer će i SDP i SDA krenuti u okupljanje potencijalne vladajuće koalicije. Obje stranke, koje su svojim savezima i kasnijim svađama dovele FBiH u tešku političku i ekonomsku krizu, morat će brzo ponuditi odgovor. I jedne i druge očekuju socijalne pobune umirovljenika, stradalničkih kategorija te radnika. Javni fondovi su na rubu opstanka, a kakvo je stanje u javnim poduzećima teško je dokučiti, jer njima već mjesecima upravljaju pojedine stranke, a ne federalna vlast. U svakom slučaju FBiH ulazi u najneizvjesniju jesen od svog postanka. Nema novca, strategije, mjera, političkog jedinstva, a dalo bi se diskutirati i o legitimitetu i legalitetu onih koji drže poluge izvršne vlasti u svojim rukama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?