Prognoza

Temperaturni minusi neće popustiti ni u danima pred nama

PXL_100120_2227
Pixsell
28.01.2012.
u 11:25

Jutarnje temperature, prema najavama iz FHMZ-a, će se spuštati do čak -26 Celzijevih stupnjeva u planinama

Obilan snijeg kakvog Varešani ne pamte od 2005. godine blokirao je život u Varešu. Odlukom Ministarstva prosvjete Zeničko-dobojske županije škole u Varešu zatvorene su do ponedjeljka, 30. siječnja. Na prijedlog Općinskog stožera civilne zaštite općinske vlasti proglasile su stanje prirodnenepogode, a do nekih sela u ovoj općini nemoguće je doći jer su ogromne količine snijega blokirale putove.

Odsječena sela

“Do svih sela u općini Vareš nije moguće doći. Blokirani su tako putovi do Duboštice i Brgula, a prema nekim saznanjima, i do sela Ligatići. Mjesna zajednica Vijaka bila je bez struje, a prema saznanjima kojima trenutačno raspolažem, kvar je ovih dana otklonjen“, kaže fra Bono Tomić, vareški župnik. Prema njegovim riječima, ovako obilnih količina snijega u Varešu nije bilo od 2005. godine. “Za Varešane ovakva zima s puno snijega nije ništa neuobičajeno. Posljednjih nekoliko godina nije bilo ovolikih količina snijega, točnije od 2005. godine, a prije toga imali smo tešku zimu 1999. na 2000. godinu kada je u Varešu palo više snijega nego ove godine“, kaže fra Bono Tomić. Zbog jakog nevremena i snježnih nanosa u nekoliko je općina u istočnom dijelu BiH proglašeno izvanredno stanje.

Najkritičnije je u okolici Foče, gdje su primjerice na planinskom prevoju Regoj nanosi snijega dostigli visinu veću od dva metra. Snježne oborine nošene jakim vjetrom paralizirale su nekoliko gradova u istočnoj BiH.

Prirodna nepogoda proglašena je i u mjestima Kladanj, Trnovo, Kalinovik, Han Pijesak te u Sokocu. Slično je i u Srebrenici. Sela u okolici su potpuno odsječena te njihovim mještanima osnovne potrepštine dopremaju uz pomoć helikoptera. Zbog problema koji su izazvani trodnevnim snježnim oborinama načelnik Općine Srebrenica proglasio je stanje elementarne nepogode.

Još i hladnije

Prema najavama meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda, slijedi stabilizacija vremena pa u BiH neće biti snijega, ali će temperature zraka biti jako niske. Tako će danas biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme, po kotlinama, mjestimično, s maglom ili sumaglicom. Vjetar će biti slab, sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od -12 do -3, na jugu do 3, na planinama do -20, a dnevna od -3 do 2, na jugu zemlje do 8 Celzijevih stupnjeva.

Oštra zima pokazat će ponovno svoje zube jer će se i sljedećih dana jutarnje temperature kretati od -12 do -3, na jugu do 3, a na planinama čak i do -26 Celzijevih stupnjeva. Dnevne će biti od -5 do -1, na jugu do 7 Celzijevih stupnjeva. Novi radni tjedan donijet će nam temperature u minusu, a najhladnije bi trebalo biti u četvrtak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?