SDP BiH i SDA

Tihić i Lagumdžija žele okupljanje ‘proeuropske’ koalicije u BiH

tihić
VL FOTO
19.11.2010.
u 07:54

SDP i SDA formirat će zajednički tim za izradu programskih osnova za uspostavu parlamentarne većine i vlada, zaključeno je

SDP i SDA formirat će zajednički tim za izradu programskih osnova za uspostavu parlamentarne većine i vlada na svim razinama. To su se jučer dogovorila stranačka izaslanstva predvođena predsjednicima Zlatkom Lagumdžijom i Sulejmanom Tihićem. Da neke razlike u stajalištima između SDP-a i SDA ipak postoje, moglo se zaključiti iz izjava. Za Tihića je najvažniji zadatak nove vlasti ustavna reforma, a kako bi se povećale šanse za njezino usvajanje, on se zalaže za stvaranje velike parlamentarne većine.

Iako je u nekoliko navrata naglasio kako bi formiranje vlasti na principu nacionalnih blokova bilo loše, Tihić je kazao da ipak treba voditi računa o političkoj realnosti u BiH. Lagumdžija je odbacio stvaranje vlasti od tri nacionalna bloka. Kako je kazao, SDP ne pristaje da se svrstava u bilo koji nacionalni blok. Njegov je stav da na principu etničkih saveza nije moguće formirati vlast, a SDP, kaže, ne želi da se ponove prethodne četiri godine, pri čemu bi jedina promjena bila da SDP u vladajućoj koaliciji zamijeni SBiH. Prvi čovjek SDP-a kaže da je potrebno postići suglasnost, ne samo kao programski savez onih koji žele biti konzistentna vlast, već europski blok. Na razgovore o stvaranju ovakve proeuropske vlasti pozvao je sve stranke, uključujući i SNSD.

- Niti ja niti Dodik nemamo pravo ne razgovarati, kazao je Lagumdžija. Kada je u pitanju imenovanje bh premijera, Tihić je ponovio da ostaje pri stavu da ta pozicija treba pripasti najjačoj stranci. O imenovanju federalnog premijera jučer se nije razgovaralo, ali je zanimljiva Lagumdžijina ocjena da se i tu podrazumijeva isti princip kao na državnoj razini

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?