SAZNAJEMO

Tihić tražio novac od MMF-a za financiranje kampanje

sulejman tihić
Arhiva VL
22.07.2010.
u 07:33

Pritisak kako bi se osiguralo više novca za županije u kojima je SDA na vlasti, ali koje su u proteklom mandatu bile vrlo labilne

Kako se približavaju izbori u BiH, vladajuće stranke koje su redovito izvlačile novac iz javnih fondova, poduzeća i drugih institucija stiješnjene su s jedne strane posljedicama recesije i smanjenih priljeva, a s druge strane nikad budnijim okom oporbe koja neće dopustiti krčmljenje državnog novca na njihovu štetu. Kako je Međunarodni monetarni fond (MMF) odgodio isplatu novca koja se trebala dogoditi potkraj lipnja, tako se povećala nervoza među vladujućim jer je vrlo neizvjesno hoće li ova svjetska financijska institucija odobriti novac nakon sljedećeg posjeta koji je najavljen potkraj kolovoza.

Stranački sastanak

Večernjak doznaje kako je zbog toga u svrhu ‘koordinacije’ održan širi sastanak u Središnjici Stranke demokratske akcije (SDA) na kojemu su uz ostale bili predsjednik Sulejman Tihić, premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović, zamjenik federalnog ministra financija Emir Silajdžić, potpredsjednik stranke Senad Šepić. Na ovom sastanku Tihić je izvršio snažan pritisak na premijera Mujezinovića i prvog čovjeka zaduženog za proračun u Ministarstvu financija Silajdžića kako bi se dio novca od Međunarodnog monetarnog fonda i transfera usmjerio za prioritetne projekte i populaciju koja je dosad SDA donosila najveći broj glasova na izborima. Prema svim istraživanjima, za SDA je do sada najviše glasovalo upravo razvojačenih branitelja koji su pred zgradom Vlade u Sarajevu pravim pučem pokazali što misle o reformskim rezovima i smanjenju prihoda ovoj vrlo osjetljivoj populaciji. Također, neslužbeno se doznaje, SDA je zatražio da se od MMF-a osigura novac kako bi se podmirili problematični proračuni brojnih županija u kojima SDA drži vrlo nestabilnu većinu. Doznaje se da je premijer Mujezinović otvoreno izrazio sumnju da je moguće novcem od MMF-a kupovati socijalni mir i krpati rupe kazavši i to kako nije poznato hoće li toga novca uopće biti na raspolaganju.

Stari uvjeti


Naime, da bi do toga došlo, potrebno je uz ostale donijeti novi zakon o plaćama u Federaciji BiH. Ovaj zakon jedan je od posljednjih preostalih uvjeta kako bi država dobila četvrti dio novca iz ovoga sporazuma. Ovaj zakon potrebno je usvojiti do dolaska misije MMF-a u Bosnu i Hercegovinu koja dolazi u reviziju do sada učinjenog. Inače, misija MMF-a boravit će u BiH od 23. kolovoza do 3. rujna kako bi obavila razgovore s vlastima u BiH u okviru pregleda stand-by aranžmana. Očekuje se da će upravo Federacija biti prva na ‘sistematskom’ pregledu stručnjaka MMF-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?