ZABRINJAVAJUĆE

Tijekom posljednje tri godine zaduženost porasla 40 posto

novac
novac
13.09.2011.
u 09:38

Svaki bh. stanovnik dužan 850 eura - dok je svaki zaposleni dužan 5.500 eura

Bosna i Hercegovini spada u skupinu umjereno zaduženih zemalja. I guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić izjavio je kako je BiH od svih zemalja zapadnog Balkana najmanje zadužena, s 25 posto udjela duga u bruto-domaćem proizvodu.

Manje od susjeda

Sve tvrdnje zasnivaju se na podatku da je svaki stanovnik Bosne i Hercegovine zadužen za 850 eura. Uspoređujući to s Hrvatskom gdje je svaki stanovnik zadužen 4.000 eura, Slovenijom s 3.570 eura po stanovniku, Crnom Gorom 1.500 i tako redom. Moglo bi se reći da su bh. građani ne moraju brinuti da će njihova djeca morati vraćati dugove.

Nasuprot tomu, istraživanja koje su proveli bankarski portali pokazuju da su Bosanci i Hercegovci među zaduženijim u regiji. Ali oni su, pored nominalnog iznosa duga, u obzir uzimali i neke druge pokazatelje.

Primjerice, uspoređujući zaduženost s prosječnim primanjima i brojem zaposlenih u zemljama u regiji, situacija u BiH je daleko lošija nego u susjednim zemljama. Kako prosječna plaća u BiH iznosi 420 eura, a broj nezaposlenih je dosegnuo 530.000, nije jasno kako uopće građani preživljavaju, tek kako vraćaju kredite.

Zaduženost u porastu

Posebice zabrinjava činjenica da je tijekom proteklih godine, zaduženost porasla daleko više nego u zemljama u okruženju. Tako je 2007. godine svaki bh. građanin bio dužan 609 eura, što je u odnosu na 2010. godinu manje za 40 posto. Upućeni tvrde kako bi dugovi mogli nastaviti rast. U razdoblju u kojem su bh dugovi porasli 40 posto, dug u Hrvatskoj se povećao za 14 posto u Sloveniji za 9, a u Srbiji za 29 posto. Podatak da se Crna Gora u tom razdoblju zadužila za 56 posto, mala je utjeha za građane u BiH. Naša zemlja i Crna Gora su jednako zadužene po zaposlenom, Svaki zaposlenik dužan je vratiti 5.500 eura. U strukturi rasta zaduženosti, najvećim dijelom u cijeloj regiji su zastupljeni stambeni krediti i krediti za refinanciranje, a zaključuje se i da skupine zemalja s najvećom zaduženošću stanovništva i najvećim rastom zaduženosti stanovništva u protekle tri godine imaju i najveće probleme s neredovitim otplatama kredita.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?