ADMINISTRACIJA

Tisuću novih djelatnika zaposleno u institucijama za godinu dana

parlament
VL FOTO
22.07.2010.
u 07:39

Jučer predloženi zakon o plaćama podržali su predstavnici sindikata i ratnih stradalnika, uz nekoliko ograda

Zastupnički dom Parlamenta FBiH razmatrao je jučer i usvojio prijedloge zakona o plaćama u tijelima uprave FBiH i o plaćama policijskih službenika. Usvajanje zakona koji su nakon višemjesečnih dogovora usuglašeni s predstavnicima sindikata i stradalničkih udruga, jedan su od temeljnih uvjeta za nastavak kreditnog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Podrška sindikata

Jučer predloženi zakon o plaćama podržali su predstavnici sindikata i ratnih stradalnika, uz nekoliko ograda. Tako je predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH Salih Kruščica, koji je ranije prijetio “grčkim scenarijem” u Federaciji, ovaj put iznio umjereno zadovoljstvo predloženim zakonima. Obećao je i odustajanje od novih tužbi protiv FBiH zbog kršenja radničkih prava. Braniteljske udruge, pak, inzistiraju na uvođenju principa cenzusa u zakon o plaćama u FBiH, a da se njegova visina određuje naknadnim zakonom. Očekivano, zastupnici vlasti i oporbe sukobili su se oko određenih privilegija koje ostaju izabranim dužnosnicima.

Prijedlog SDP-a

SDP je čak amandmanski predlagao potpuno ukidanje paušala i naknada za odvojeni život izabranim dužnosnicima, argumentirajući to i stavovima Svjetske banke. Naime, u pismu federalnom premijeru, direktor Ureda Svjetske banke u BiH Marco Mantovanelli jasno ukazuje na potrebu smanjenja ili ukidanja naknada za odvojeni život, te paušala za izabrane dužnosnike. Ono oko čega su se i vladajuće i oporbene stranke jučer složile je nepotrebno gomilanje administracije.

Samo u posljednjih godinu dana je zaposleno oko tisuću novih djelatnika u državnim institucijama. Jučer usvojenim zakonom se prvi put na jedinstven način reguliraju plaće administracije koje se isplaćuju iz proračuna FBiH te utvrđuju jedinstveni koeficijenti. Po novom zakonu, plaće najviših entitetskih dužnosnika bit će 5,5 puta veće od plaća namještenika. U odnosu na sadašnje stanje, plaće će se povećati od 40 do 440 maraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?