INICIJATIVA

Tko ima većinu u Domu naroda, treba biti vlast u FBiH, državi

covic ljubic
VL FOTO
12.02.2011.
u 10:35

Hrvati štite svoju konstitutivnost i jednakopravnu poziciju kroz narodni legitimitet u vlasti

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić, predlažući da se vlast uspostavi na temelju stvarne potpore naroda koja se unatoč raznim makinacijama ipak najjasnije očituje u federalnom Domu naroda, stavio je na najveću kušnju stranke potpisnice platforme. Ljubić je, naime, iznio jedini mogući prijedlog koji bi uvažio glas razuma u višenacionalnoj zemlji kao što je Bosna i Hercegovina. Iznio je stajalište da funkcionalna vlast u BiH mora biti utemeljena na načelima da ima ukupni kapacitet donijeti ustavnu reformu, da uključuje većinski izborni legitimitet svakoga konstitutivnoga naroda te da uspostava vlasti od države, preko entiteta do županija bude maksimalno kompatibilna s obzirom na mnoštvo podijeljenih nadležnosti između raznih razina vlasti.

“Braneći izborni narodni legitimitet u uspostavi vlasti, mi Hrvati branimo svoju konstitutivnost, branimo naše pravo na BiH i u toj obrani ni jedan napor ni jedna žrtva nije prevelika i nije suvišna”, istaknuo je predsjednik HDZ-a 1990. Ljubićeva inicijativa podrazumijeva da, s obzirom na to da još uvijek nema dogovora, svi prihvate model da one stranke, odnosno onaj blok koji ostvari većinu u nacionalnim klubovima Doma naroda Federacije BiH i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, budu odlučujući čimbenik u predlaganju odnosno izboru izvršne vlasti FBiH i države BiH.

To praktično znači da bi Dom naroda, kao što je to bio do nametnutih ustavnih promjena u zemlji, bio brana za bilo kakvo nadglasavanje Hrvata u BiH, a što sada mogu provesti stranke koje preko noći kloniraju svoje Hrvate. Dva HDZ-a u BiH, za koje je na posljednjim izborima glasovalo 90 posto Hrvata, na taj bi način predstavljali Hrvate na entitetskoj, ali i državnoj razini te u županijama. Samo na taj način mogla bi se ustrojiti stabilna vlast ili pak u suprotnom scenariju od Federacije BiH dobiti poligon za nove podjele, nestabilnosti i vrlo izvjesna sukobljavanja. A u tom slučaju samo bi se potvrdilo da je RS ‘bolji’ dio BiH te da su Hrvati i Bošnjaci, umjesto saveznika, najljući neprijatelji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?