ICTY

Tko je Ratko Mladić i za što je optužen

srebrenica
Reuters/Pixsell
26.05.2011.
u 13:31

Haaški sud optužio je Ratka Mladića za genocid, zločine protiv čovječnosti, teške povrede ženevskih konvencija, kršenje zakona i običaja rata.

Haaški sud optužio je Ratka Mladića za genocid, zločine protiv čovječnosti, teške povrede ženevskih konvencija, kršenje zakona i običaja rata.

U optužnici se navodi da je Mladić kao zapovjednik vojske bosanskih Srba od 1992. do 1996. sudjelovao u progonu nesrpskog stanovništva, odnosno granatiranju Sarajeva u kojem je  stradalo civilno stanovništvo.

Mladiću se u optužnici na teret stavlja i genocid u Srebrenici. U optužnici se navodi da su vojnici pod Mladićevim zapovjedništvom ubili oko 7000 muslimanskih muškaraca i dječaka, a oko 30.000 žena i djece je deportirano.

Mladić je rođen 1943. godine u Božinovićima u bosansko-hercegovačkoj općini Kalinovik. Vojnu akademiju završio je 1965. godine u Beogradu. Bio je oficir JNA u Makedoniji, na Kosovu i u Hrvatskoj. Tijekom 1991. godine postavljen je za zapovjednika Devetog korpusa JNA u Kninu. 1992. dobio je čin generala i postao je zapovjednik Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu. U svibnju 1992. postaje zapovjednik Vojske Republike Srpske. Na tome položaju ostaje do kraja 1996.

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?