Rekordi

Tko je većina?

Parlament
26.09.2012.
u 08:57

Dosad neviđeno - više od šest sati zastupnici vodili raspravu samo o dnevnom redu i prekinuli sjednicu

Govornicu u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH zastupnici SDP-a i SDA iskoristili su jučer za još jedan u nizu međusobnih političkih obračuna.

Oboreni rekordi

Parlamentarni cirkus u jeku predizborne kampanje bio je po mnogo čemu rekordan. Izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u prekinuta je, a da nije usvojen ni dnevni red. Nije odobren zahtjev 30 zastupnika koji su tražili izvanredno zasjedanje da se razmotre posljedice neustavnih odluka. O ovom prijedlogu za jučerašnji dnevni red glasovano je nakon više od šest sati diskusije, polemika i replika. Na zahtjev 30 zastupnika SDA i drugih stranaka koje nisu dio nove parlamentarne većine, sazvano je ovo izvanredno zasjedanje, kako bi raspravljalo o onome što su inicijatori nazvali “utvrđivanje posljedica izazvanih neustavnim odlukama skupine zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH od 26. lipnja 2012.”. Riječ je o zasjedanju na kojem je nova parlamentarna većina smijenila dotadašnje rukovodstvo iz SDA i HSP-a i imenovala drugo iz SBB-a i SDP-a. Nakon što je Ustavni sud FBiH osporio ustavnost odluka donesenih na tom zasjedanju, SDA je zatražio da se utvrdi odgovornost za neustavno djelovanje Zastupničkog doma i zbog toga je i inicirao sjednicu. Nova parlamentarna većina je pristala da se o toj temi razgovara, ali ne i da se jedina točka dnevnog reda formulira onako kako su to inicijatori tražili. Sporna je riječ “neustavno”, koju je predsjedatelj Doma Fehim Škaljić izbacio iz službenog poziva za održavanje sjednice. U takvoj situaciji ne čudi što se rasprava uglavnom svodila na međusobno optuživanje SDA i SDP uz povremeno uključivanje zastupnika drugih stranaka.

Suprotna mišljenja

Zastupnik SDA Safet Kešo ustvrdio je da se 26. lipnja dogodio puč, koji je definirao kao avanturistički pokušaj jedne skupine da izvrši nezakonito preuzimanje vlasti, dok je njegov stranački kolega Irfan Ajanović kazao da je na djelu “parlamentarni staljinizam, koji neće proći, jer to građani neće dopustiti u 21. stoljeću”. Njima i njihovim stranačkim kolegama odgovorio je predsjednik Kluba SDP-a Jasenko Selimović ističući da je odluka Ustavnog suda provedena u rekordnom roku. Istodobno je poručio da svi moraju prihvatiti da postoji nova parlamentarna većina koju čine 56 zastupnika iz četiri stranke. Podsjetio je da samo u jednom razdoblju vladavine SDA, odnosno od 2006. nije implementirano šest presuda Ustavnog suda FBiH. - Tada niste razgovarali o tome, jer nije bila izborna kampanja i nisu bile u pitanju vaše fotelje - poručio je Selimović zastupnicima SDA. SBB je otišao i korak dalje predloživši posebnu raspravu o odgovornosti za stanje u FBiH u proteklih 17 godina. Iako su bili među inicijatorima sazivanja izvanredne sjednice, zastupnici Boljitka napustili su zasjedanje. Objasnili su da nema smisla biti na sjednici koja se pretvorila u političko prepucavanje. Vjerojatno će trebati proći puno vremena kako bi ovi neslavni rekordi (ne)rada Parlamenta bili oboreni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?