SVE VEĆI BROJ

Tko su kandidati za čelnika Međunarodnog monetarnog fonda?

lagarde
Foto: AFP/PIXSELL
1/4
14.06.2011.
u 07:59

MMF želi dati veću moć zemljama koje su izvan G7, ali trenutna situacija i dalje veću prednost daje bogatijim zemljama. Do sada su MMF vodili Europljani, a Svjetsku banku Amerikanci

Broj potencijalnih kandidata koji će zamijeniti donedavnog šefa Međunarodnog monetarnog fonda, Dominiquea Strauss-Khana, sve je veći, a najveća bitka, čini se, vodit će se između srednjeeuropskih kandidata i kandidata iz "novih" ekonomski utjecajnih zemalja.

Za sada najjači europski kandidati, kako donosi BBC, za novog šefa MMF-a su trenutna francuska ministrica fnancija, Christine Lagarde, i bivši njemački bankarski šef Axel Weber. "Nove" zemlje rastućih ekonomija u ovom "natjecanju" zastupaju bivši južnoafrički ministar financija, Trevor Manuel, i bivši turski ministar ekonomije Kemal Dervis.

MMF želi dati veću moć zemljama koje su izvan G7, ali trenutna situacija i dalje veću prednost daje bogatijim zemljama. Praksa je do sada bila da MMF vode Europljani, a Svjetsku banku Amerikanci. Brazilski ministar financija Guido Montega upravo je zato upozorio na ravnopravnost. - Potrebno je uspostaviti i pridržavati se meritokracije. Osoba koja vodi MMF trebala bi biti izabrana na to mjesto bog svojih zasluga, a ne zato što je Europljanjin - naglasio je Montega.

Podsjetimo zadnji generalni direktor Strauss-Khan smijenjen je zbog sumnje u seksualni napad na sobaricu hotela Softel u New Yorku, a upražnjeno mjesto trenutno popunjava njegov zamjenik John Lipsky koji je već najavio kako će u kolovozu, po isteku mandata, odstupiti s pozicije.

Među ostalim kanidatima za čelnika MMF-a spominju se i singapurski ministar financija Tharman Shanmugaratnam i Agustin Carstens iz Meksika. Europljane pak predstavljaju i bivši britanski premijer Gordon Brown, bivši njemački ministar financija Peer Steinbrueck te švicarski bankar Philipp Hildebrand.

Prema pravilniku MMF čelnik nebi trebao biti stariji od 65 godina, niti bi za trajanja svog mandata trebao ući u 70. godinu života čime su automatski eliminirani 68-godišnji Jean-Claude Trichet, predsjednik Centralne europske banke, 67-godišnji Stanley Fischer, izraelski guverner, i 67-godišnji Montek Singh Ahluwalia, savjetnik vlade Indije.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije