Otkrivamo

Tko su najveći dužnici

Porez
20.08.2012.
u 09:57

Najveći broj tvrtki koje imaju dugovanja i više od nekoliko desetaka milijuna KM su u Sarajevu, Zenici, Tuzli...

Federacija BiH ima čak 193 pravna subjekta koja duguju više od milijun maraka po osnovi izravnih poreza. Nakon što je objava popisa dužnika u Republici Hrvatskoj izazvala pravi potres u javnosti, Večernji list u posjedu je popisa kompanija u Federaciji BiH koje za poreze i doprinose ukupno duguju čak 1,064 milijarde maraka.

Najveći dužnici

Od tog duga još je alarmantnija spoznaja da većina tog iznosa vjerojatno nikada i neće biti naplaćena. - Najveći dužnici su bivše državne kompanije s većim brojem zaposlenih. Uglavnom je riječ o tvrtkama koje su zbog tranzicije, prijelaza na tržištu ekonomiju, zastarjelih strojeva, ali i ratnih razaranja nekonkurentne na tržištu. Te tvrtke imaju problema s viškom zaposlenih, naplatom potraživanja i kada prikupe određena sredstva isplate neto-plaće, kupujući socijalni mir unutar tvrtke. Oni svjesno krše zakon ne uplaćujući doprinose uz plaću, pojašnjava direktor Porezne uprave Federacije BiH Midhat Arifović, napominjući kako se dugovi uglavnom odnose na izbjegavanje plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Najveći dužnik je Javno poduzeće Željeznice Federacije BiH, koje duguju više od 142 milijuna KM izravnih poreza. Slijede tuzlanski Rudnici Kreka s nešto više od 100 milijuna te Rudnik mrkog uglja Zenica s približno 40 milijuna maraka duga. Promatrano po regionalnoj zastupljenosti, među 10 najvećih dužnika nalaze se po dvije kompanije čije je sjedište u Sarajevu, Zenici i Tuzli, te po jedna iz Bihaća, Novog Travnika, Velike Kladuše i Gračanice. Očito je, dakle, kako su glavni dužnici koncentrirani na većinski bošnjačkim područjima, što se dijelom opravdava i time da su veliki proizvodni sustavi bili smješteni uglavnom na tim prostorima. No, očigledno je da su najveći dužnici bošnjačke tvrtke. Osim proizvodnih kompanija koje se nisu snašle u tranziciji, na popisu milijunskih dužnika su i javne ustanove, komunalna poduzeća, sportski savezi i klubovi, kladionice. - Prije desetak godina se trebao rješavati ovaj problem na sustavan način pa da se eventualno za neke državne tvrtke i otpiše dio duga, ne samo po osnovi kamate, već i po osnovi glavnice.

Tužiteljstva obaviještena

Takva rješenja su korištena u Republici Hrvatskoj, Srbiji pa i Republici Srpskoj. Imate kompaniju od koje nikako ne možete naplatiti dug, jer nitko nije zainteresiran za njezinu pokretnu i nepokretnu imovinu. Otpisom duga neke od kompanija bi se eventualno mogle i spasiti od propasti. Imate i komunalna poduzeća, poput vodovoda u Mostaru ili Travniku, njihovom blokadom stvorili bi probleme ne samo za te kompanije, već i za stanovništvo koje koristi njihove usluge. Slično je i s nekim bolnicama, gdje moramo voditi računa o pacijentima koji koriste usluge tih zdravstvenih ustanova, ističe Arifović. On dodaje kako će se objavom popisa neke stvari možda promijeniti. Mjerodavna tužiteljstva su obaviještena o svim dugovanjima i dužnicima, jer je kazneno djelo ako netko ne uplaćuje doprinose za svoje radnike, a istodobno kupuje drugu tvrtku, nekretnine ili vrši druga plaćanja. - Mislim da je do sada trebalo biti i kaznene odgovornosti, kaže direktor Porezne uprave Federacije BiH Midhat Arifović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?