Zemljin ritam

Tlo na Jadranu drhti više puta u istom satu

potres
Foto: PIXSELL
1/3
04.04.2011.
u 12:00

U subotu ujutro seizmološka služba zabilježila je dva podrhtavanja u Novom i okolici, gdje se, u više sljedova, isto dogodilo i 25. ožujka, a dan prije treslo se i u Zadru i Dubrovniku

Dok se promatraju katastrofalne posljedice potresa i tsunamija u Japanu, često se zaboravlja da je i Hrvatska seizmički vrlo “živahna”. Premda stručnjaci ne mogu dati odgovore na pitanja gdje će se dogoditi potres i koje jakosti jer vremenske dosljednosti nema, priroda, čini se, ima svoj ritam. Tako su podrhtavanja tla i u nas u posljednja tri mjeseca učestala, događaju se dan za danom. No, što nam Zemlja “priprema” duboko u svojoj unutrašnjosti, još je velika enigma. Najdublja žarišta potresa dosad su zabilježena na dubinama većima od 700 kilometara. A da potresi prekrajaju i povijest potvrđuje primjer Dubrovnika. Davne 1667. grad je poharao potres koji je uzeo tri tisuće žrtava, čime je završeno i zlatno doba Dubrovačke Republike. Jadran je trusno područje, a gomilanje malih potresa u serijama ostavlja prostora razmišljanju prijeti li nam katastrofa.

Svi ujutro

Dva potresa koje su seizmografi Hrvatske seizmološke službe zabilježili u subotu, 2. travnja, s epicentrom u zaleđu Novog Vinodolskog – prvi u 4.53, magnitude 1,3 prema Richteru, a intenziteta u epicentru II stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice, i drugi nakon manje od sata, u 5.39, s magnitudom 1,4 prema Richteru, a intenziteta u epicentru II stupnja MCS-a – još su jedna potvrda učestalijeg podrhtavanja tla na Jadranu.

Naime, samo dan prije u 8.35 zabilježen je umjeren potres i u Biogradu s epicentrom u podmorju. Magnituda potresa iznosila je 2,9 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV stupnja MCS ljestvice. Tlo je na Jadranu podrhtavalo i u ožujku. Hrvatska seizmološka služba zabilježila je u zaleđu Novog Vinodolskog seriju slabih potresa i 25. ožujka. Najjači potres u tom slijedu dogodio se u 3.49 minuta i imao je magnitudu 2,6 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV stupnja MCS ljestvice. Kao prema zadanoj matrici, dan prije potres je zabilježen sjeverno od Zadra, magnitude 2,3 prema Richteru te intenziteta III-IV stupnja u epicentru prema MCS ljestvici, ali i pet kilometara istočno od Dubrovnika, gdje je u 5.02 registriran potres od 3,1 po Richteru koji se osjetio intenzitetom IV-V stupnjeva MCS ljestvice.

Ne donose štetu

Potres je 8. ožujka zabilježen i na Velebitu, magnitude 2,4 po Richteru. Stanovnici Novog Vinodolskog slab su potres, magnitude 1,6 po Richteru, osjetili i 23. veljače. Još 9. veljače zatreslo se i 15 kilometara jugoistočno od Benkovca. U siječnju se potres osjetio kod Rijeke, u Klani, kada su seizmografi zabilježili magnitudu 1,9 po Richteru, a u epicentru II stupnja MCS-a, te u Zagvozdu 27. siječnja. Uglavnom su to podrhtavanja koja ne donose materijalnu štetu, iako kod ljudi mogu izazvati nelagodu i strah.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?