miholjsko ljeto

Toplo je, oprez! Zmije otrovnice zaboravile su na zimski san

Zmijuga
22.10.2013.
u 09:22

Temperature će u sljedećim danima biti sličnije ljetnim nego jesenskim, dnevne će u Hercegovini rasti i do 28 Celzijevih stupnjeva

Miholjsko ljeto s dnevnim temperaturama do 28 Celzijevih stupnjeva u većem dijelu Bosne i Hercegovine zadržat će se i idućih desetak dana, potvrdili su nam iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH. Jutarnje temperature kretat će se od 8 stupnjeva u Bosni do čak 18 na jugu zemlje. Dženan Zulum, meteorolog i klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, ističe kako su se ustvari ostvarile dugoročne prognoze koje su meteorolozi prognozirali još u rujnu.

Visoke temperature

Naglašava kako su temperature u ovom mjesecu iznad višegodišnjeg prosjeka, ali da su i prošle godine u istom razdoblju temperature bile slične barem kada je u pitanju Hercegovina. Prema sezonskoj prognozi izrađenoj u rujnu, u studenom će se temperature kretati u okviru višegodišnjeg prosjeka, dakle ne bi trebalo biti većih odstupanja u odnosu na dosadašnje godine. Međutim, prema ovoj prognozi, očekuju se veće količine padalina. Zbog toplog vremena i neobično visoke temperature za drugu polovinu listopada, savjetuje se poseban oprez onima koji miholjsko ljeto vole provoditi u prirodi. Naime, još uvijek vrebaju opasnosti poput zmija i krpelja. Prema riječima dr. Stjepana Prgometa, direktora Veterinarske stanice Mostar, zbog visokih temperatura zmije još uvijek nisu ušle u zemlju i započele zimski san, zbog čega treba obratiti pažnju prilikom kretanja u prirodi.

Opasnost u prirodi

“Zmije hibernaciju počinju kada padnu temperature, međutim temperature u Hercegovini im još uvijek pogoduju zbog čega ih se može sresti u prirodi, ali su mnogo ljenije i manje agresivne nego u ljetnim mjesecima”, kaže Prgomet. Da je to tako, potvrđuje činjenica da je ovoga vikenda na šetnici u mostarskom naselju Bare ubijena zmija otrovnica. Upozorenje se posebno u ovo vrijeme godine odnosi na berače gljiva i šparoga koji bi se vrlo lako mogli sresti oči u oči s poskocima i ostalim otrovnicama koje obitavaju na ovim prostorima. Također još uvijek opasnost u prirodi predstavljaju i krpelji, koji se godišnje dva puta javljaju u proljeće i jesen, a također im pogoduju sunčano i toplo vrijeme. Dobra vijest je da je u BiH prestala opasnost od zaraze virusom Zapadnog Nila (prvi slučaj u BiH na čovjeku potvrđen je u rujnu) koji na čovjeka prenosi komarac svojim ugrizom, Prema Prgometovim riječima, sezona komaraca je iza nas. “Njima je već neko vrijeme prehladno, tako da je njihova hibernacija već počela”, kaže Prgomet.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?