UPOZORENJE

Tornado je sve bliže Bosni i Hercegovini

tornado
Press Association/Pixsell
01.07.2010.
u 10:00

U BiH nema odgovarajuće oprema koja može predvidjeti ozbiljne elementarne nepogode, među kojima su i tornada

Strahovito nevrijeme praćeno nezapamćenim vjetrom koji je nosio krovove s kuća, lomio drveće, bandere i sve što mu se našlo na putu, zahvatilo je proteklog vikenda sela Maglajani i Petoševci na području općine Laktaši.

I dok pojedini stručnjaci upozoravaju da je nesumnjivo riječ o manjem tornadu, u narodu poznatijem kao pijavica, koji će u sljedećem razdoblju biti sve češći, drugi odbacuju bilo kakvu mogućnost pojave ove vremenske nepogode na našem području. Međutim, pustoš i velika materijalna šteta pokazuju da se u BiH ovakve ekstremne klimatske pojave ne mogu predvidjeti, a samim tim ni spriječiti. O mogućoj pojavi tornada manjeg intenziteta na našem području ne tako davno upozoravao je Fokus, ali su nadležni u Hidrometeorološkom zavodu RS-a to ocijenili bespotrebnim sijanjem straha među ljudima.

Nebojša Kuštrinović, član Odbora za klimatske promjene BiH, ukazao je na činjenicu da su međunarodni eksperti na Međuvladinu panelu za klimatske promjene još prije deset godina prognozirali pojavu manjih tornada na području Europe, pa tako i Balkana, što se i obistinilo. - Ubrzo nakon ovih najava, tornado manjeg intenziteta dogodio se u Njemačkoj. Prije pet godina manji tornado zabilježen je na području Slatine, o čemu svjedoči i zapis Protugradne zaštite RS-a, dok je prije tri godine pijavica zabilježena na području Prijedora. Prije samo 15 dana ova pojava evidentirana je kod Požege u Srbiji, a ovo što se nedavno dogodilo u Laktašima, još jednom potvrđuje da su prognoze međunarodnih eksperata bile točne - istaknuo je Kuštrinović.

On je dodao da će ovakvih pojava ubuduće biti sve više, zbog čega je neophodno preduzeti sve da bi se zaštitilo stanovništvo i smanjile moguće štete. - Najveći problem je što naša zemlja nema nijedan suvremeni meteorološki radar koji bi mogao predvidjeti opasnost, bar nekoliko sati prije nastanka pijavica, kako bi se poduzele mjere zaštite - naglasio je Kuštrinović.

Prema riječima Damira Šantića, dežurnog meteorologa u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, u BiH ne postoji odgovarajuća oprema koja može predvidjeti bilo kakve ozbiljne elementarne nepogode, među kojim su i tornada.

- Snaga vjetra u slučaju tornada može se izmjeriti jedino izravno unutar samog vrtloga, što mi nismo u mogućnosti, jer nemamo potrebnu opremu. Naše hidrometeorološke stanice su male i ne mogu da zabilježe ni jači vjetar, a kamoli vjetar koji je karakterističan za tornada - naglasio je Šantić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?