Čitluk

Tradicionalni blagoslov i kušanje mladoga vina

Andrinje
18.10.2012.
u 10:05

Kušanje Mladog vina - Zatvaranje Bačava Od prije petnaestak godina ta se lijepa tradicija vrlo uspješno održava u sklopu obilježavanja Dana Matice hrvatske Brotnjo

Poznato je da se tradicija blagoslova i kušanja mladog vina u različitim krajevima održava u različito vrijeme i na drugačije načine. Budući da se na području Brotnja nalazi najveće vinogorje u BiH, poznato po proizvodnji sorti grožđa žilavke i blatine i istoimenih vina, tradiciju blagoslova i kušanja iskusni broćanski vinogradari stoljećima njeguju i priređuju na Dušni dan kada se i simbolično zatvaraju bačve.

Lijepa tradicija

Od prije petnaestak godina ta se lijepa tradicija vrlo uspješno održava u sklopu obilježavanja Dana Matice hrvatske Brotnjo, čime joj je dano značenje koje joj doista i pripada. Naime, kušanje i blagoslov mladog vina i simbolično zatvaranje bačava, koje se održava 3. studenog, preraslo je u jedinstvenu, nezaobilaznu i prepoznatljivu kulturnu i turističku manifestaciju poznatu izvan granica BiH. Stoga se s pravom može reći da ta tradicija uvelike pridonosi i promidžbi glasovitih broćanskih vina žilavke, blatine, kamenog vina, tvrtka i drugih, koja su zbog svoje vrhunske kvalitete na domaćem i inozemnom tržištu vrlo tražena. Uz to, neki vlasnici privatnih vinarija sami organiziraju susrete sa svojim poslovnim partnerima na kojima se kušaju vina. Takve susrete sa svojim poslovnim partnerima i novinarima organizira i Vinarija Čitluk, na kojima se redovito okupi više stotina osoba.

Uz to, krajem studenog svake godine, tu zanimljivu tradiciju pod nazivom “Andrinje“ organiziraju vlasnici Podruma Andrija na Paoči u spomen na pok. Andriju Ćorića, osnivača tog poznatog vinskog podruma. I prošle je godine obitelj Ćorić za brojne prijatelje i poslovne partnere u Podrumima Andrija Paoči upriličila tradicionalno i nezaboravno „Andrinje“, koje se održavalo pod geslom “Uvijek žedan, nikad pijan“. Tako se na prošlogodišnjem susretu vinskih sladokusaca u Podrumima Andrija u Paoči okupilo nekoliko stotina prijatelja i poslovnih partnera iz 14 europskih zemalja u koje se izvoze glasovita vina “Andrija“. Zajedno s njima u Paoči su se družili mnogi uzvanici, iskusni vinari i uglednici iz političkog, gospodarskog, kulturnog i javnog života čitlučke i susjednih općina, županija i Federacije Bosne i Hercegovine i BiH. Uz prijateljsko i ugodno druženje, domaćini svima omogućuju uživanje u domaćim specijalitetima i prepuštanje neizostavnom opojnom mirisu i okusu visokokvalitetnih bijelih, ružičastih i crnih vina “Andrija”, koja su na domaćem i vrlo izbirljivom zapadnoeuropskom tržištu vrlo cijenjena i tražena.

Zabraniti patvoreno

Budući da je područje Brotnja najveći vinorodni kraj u BiH, ovdašnjim iskusnim vinogradarima i vinarima osobito smeta što država ne vodi brigu o zaštiti domaćih proizvođača jer je dopustila uvoz grožđa i vina. U cilju zaštite domaće proizvodnje, broćanski vinogradari i čelni ljudi Udruge vinogradara i vinara Hercegovine godinama na to upozoravaju i od mjerodavnih državnih institucija traže, ne da se zabrani jer je to zbog činjenice da je Bosna i Hercegovina potpisnica Srednjeeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) nemoguće učiniti, nego da se ograniči uvoz grožđa te da se Zakonom zabrani i strogo sankcionira proizvodnja patvorenih „hercegovačkih vina“ od uvoznog grožđa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?