UNIŠTILI BI ŽEPČE

Trasom autoceste žele rušiti i dijeliti hrvatska naselja

špica
mw.nl
13.10.2013.
u 11:00

Načelnik Mato Zovko na javnoj raspravi je poručio kako se neće prihvatiti nijedno rješenje koje će uništiti život u općini Žepče

Po drugi put u godinu dana građani općine Žepče suočili su se s problemima koje donosi izgradnja nove autoceste Vc i tzv. brze ceste Žepče - Tuzla. Prvobitna dionica autoceste Vc je bila trasa od Golubinje tunelom ispod Orlovika kroz naselje Orahovica, pa preko Žepačkih polja ispod pruge kroz naselje Radovlje, Lupoglav i Tatarbudžak, sa čvorištem za brzu cestu za Tuzlu u Radovlju.

Taj prijedlog ocijenjen je neprihvatljivim jer je ograničavao daljnji razvoj grada i ugrožavao izvorišta pitke i mineralne vode, plodna žepačka polja i brojna obiteljska gazdinstva na lokacijama kojim prolazi nova trasa autoceste. Tadašnja obećanja JP Ceste FBiH bila su da će iznaći najpovoljnije rješenje. Nažalost, novi prijedlog trase ponovno je uznemirio lokalno stanovništvo. Javna rasprava okupila je više stotina građana. Novi prijedlog je ocijenjen štetnim za općinu Žepče, posebno jer se njime presijeca najveći dio hrvatskih naseljenih mjesta na dva dijela, a pretpostavlja se da bi se rušilo više od 100 stambenih objekata.

Javnu raspravu je otvorio načelnik Mato Zovko koji je poručio da se neće prihvatiti nijedno rješenje koje će uništiti život u općini Žepče. Prezentaciju predložene trase autoceste Tuzla - Žepče, priključak na koridor Vc, vodio je Elvir Alić, glavni projektant IPSA instituta, tvrtke koju je angažiralo JP Autoceste FBiH, koji je rekao kako je ovom prijedlogu prethodilo nekoliko pregleda terena i kako je ovo prijedlog koji bi nanio najmanje štete. A ta najmanja šteta bi išla od Donje Lovnice preko Ljeskovice, gdje bi bila petlja koja bi služila kao priključak za općine Žepče i Zavidovići, zatim bi se išlo poljima pored rijeke Bosne, pa na Lupoglav odakle bi se dalje preko Tatarbudžaka uz čvorište vezalo na koridor Vc.

Osim građana, negodovanje je iskazao i zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH Ivo Tadić Iva koji je pozvao Žepčake da odbiju predloženu trasu. Za Žepče taj plan ne donosi ništa dobro nego općinu uništava. Sudionici su se pitali zašto netko sustavno nameće štetne prijedloge s autocestom Tuzla - Žepče, koja za Žepče nema značaj, a njeno financiranje su odbile i međunarodne institucije ocijenivši projekt neisplativim. No, projekt predviđa vrlo dobra rješenja za Zavidoviće, tunel koji ide ispod Kleke i veliku brigu o naseljenim mjestima – što je ocijenjeno dobrim, a u isto vrijeme presijeca četiri velika naselja u Žepču, stavlja interregionalno čvorište na vrlo naseljenom prigradskom dijelu, te uništava poljoprivredno zemljište. Nakon završene javne rasprave, općinski vijećnici su jednoglasno odbili ponuđeni prijedlog te ponudili alternativni projekt.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?