ZBOG VOJNOG UDARA

Traže doživotnu robiju za bivšeg 94-godišnjeg predsjednika Turske

turska
Google
04.01.2012.
u 10:26

Kenana Evrena i bivšeg zapovjednika oružanih snaga Tahsina Sahinkaja tereti se za vojni udar kojim su oružane snage 12. rujna 1980. godine preuzele vlast pri čemu je pogubiljeno oko 50 ljudi.

Tursko tužilaštvo zatražilo je doživotnu kaznu zatvora za bivšeg predsjednika Kenana Evrena ( 94) i jednog od njegovih generala jer su 1980. godine predvodili državni udar, prenosi AlJazeera Balkans.

Prema pisanju agencije Anadolija, zamjenik državnog tužitelja Husein Gorusen izjavio je kako je doživotna kazna zatvora za Evrena i bivšeg zapovjednika oružanih snaga Tahsina Sahinkaja zatražena na osnovi nove, proširene optužnice. Njih se tereti za vojni udar kojim su oružane snage 12. rujna 1980. godine preuzele vlast pri čemu su pogubile oko 50 ljudi dok su stotine tisuća uhitile. Mnogi su kasnije mučeni, a nekoliko stotina ih je umrlo u zatvorima.

Istraga protiv bivšeg turskog predsjednika koji je dužnost obnašao između 1982. i 18989., počela je u lipnju prošle godine, odnosno u vrijeme predizborne kampanje za parlamentarne izbore. Evren, koji je za vrijeme puča bio vođa oružanih snaga, izjavio je kako je '' intervencija okončala godine političkog nasilja između ljevičarskih i desničarskih grupa''.

U rujnu 2010. godine žrtve vojnog udara potpisale su peticiju s tužilaštvom jer je generalima, na osnovi amandmana Ustava kojeg je usvojila vlada premijera Recepa Tayyipa Erdogana, bio ukinut imunitet.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?