Bez njegova znanja

Traži odštetu 22 godine, a ne zna da mu je tužba povučena 1993.

'14.11.2011., Zupanja - Ilija Kobas, koji vec 20 godina vodi spor na sudu sa suprugom Nadom, dosao je po ravnu pomoc na Opcinski sudu Zupanji. Foto:Goran Ferbezar/Pixsell'
'Goran Ferbezar/PIXSELL'
30.01.2012.
u 08:00

Supružnici Nada i Ilija Kobaš kažu da im se odvjetnik Mladen Dražić rijetko javlja, a zadnji su se put čuli lani u listopadu

Ilija Kobaš iz Županje već 22 godine vodi spor za naknadu štete za tešku ozljedu na radu iz srpnja 1989., kada je postao trajni invalid nesposoban za rad. No o tijeku spora ne zna apsolutno ništa jer mu se njegov odvjetnik Mladen Dražić iz Zagreba već godinama ili ne javlja ili informacije daje "na kapaljku"! Da priča bude apsurdnija, Kobaš i ne zna kolika je odšteta zatražena u njegovo ime. Nisu pomogle ni intervencije u HOK-u. Kobaš čak strahuje da je možda netko u njegovo ime podigao novac. Te je sumnje "podgrijala" i nedavna spoznaja da je njegova tužba povučena još u lipnju 1993.!

Na njega pao drveni kolut

– Nastradao sam u Klanjcu kod Zagreba kao djelatnik tadašnjeg PTT-a. Na mene je pao veliki drveni kolut za namatanje kablova. Godinu sam dana proveo po bolnicama i potom sam proglašen invalidom nesposobnim za rad. Netko mi je predložio da tužim tvrtku – kaže Kobaš.

Slučaj je 1990. povjerio zagrebačkom odvjetniku Slobodanu Budimiru, no on je početkom rata otišao iz Hrvatske pa je pravnu bitku nastavio Mladen Dražić.

– Odvjetnik Dražić u početku mi je govorio kako je sve u redu, da je predmet riješen u moju korist i samo se čeka uplata tuženika. No od tada mi se jednostavno nije javljao, a tek sam ga povremeno uspijevao dobiti. Zadnji smo se put čuli lani u listopadu – navodi.

Za pomoć se u rujnu obratio Općinskom sudu u Županji sa zamolbom da od Općinskog građanskog suda u Zagrebu zatraži očitovanje o stanju spisa ili barem broju predmeta kako bi mogao poduzeti nešto. – Bio sam šokiran kada sam dobio odgovor da je tužba povučena još u lipnju 1993. nakon mirovanja postupka. Sve ove godine o tome nisam imao pojma! Možda je netko postigao nagodbu s osiguravajućim društvom, povukao tužbu i podigao moj novac – nagađa Kobaš. Pokazuje hrpe papira koje su se nakupile u dva desetljeća parničenja. Odvjetnika Dražića prijavio je HOK-u prije dvije i pol godine. Odgovor je dobio sedam mjeseci potom, a pisalo je: "Nismo našli težu ni lakšu povredu dužnosti i ugleda odvjetništva". Prijava je stoga odbačena. Istaknuli su i kako ga je, utvrdili su, Dražić "besplatno i korektno zastupao".

Prijavio odvjetnika

Jedan mu je odvjetnik, nastavlja Kobaš, objasnio kako se može donijeti rješenje o povlačenju tužbe nakon mirovanja postupka ako, primjerice, obje stranke neopravdano izostanu s ročišta.

Stručnjaci tumače da je, ako Kobaš nije primio nikakav novac za invalidnost, moguće da je postignuta izvansudska nagodba. Ako je netko uzeo novac i nije ga predao tužitelju kojega zastupa, počinio je prijevaru.

U Croatia osiguranju, pak, kažu da oni u svojim upisnicima nemaju nikakve podatke o uplati ili isplati za Kobaša. Kobaš je krajem studenoga kazneno prijavio odvjetnika Mladena Dražića. Što on o svemu kaže, nismo uspjeli doznati jer se u njegovu uredu danima nitko ne javlja.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije