Herc iskrice

Treba uvažiti bh. 
činjenice, ili BiH neće biti činjenica

BiH
15.10.2012.
u 10:14

Vidi se kako koji narod u BiH diše i kakvi ih problemi tište pa kreatori ustavnih promjena moraju uvažiti te činjenice, ili BiH više neće biti ozbiljna činjenica i bilo kakav čimbenik.

Lokalni izbori u BiH pokazali su političko raspoloženje na županijskoj, entitetskoj i državnoj razini. Lokalni izbori su lakmus-papir stanja na višim razinama. Vidi se kako koji narod u BiH diše i kakvi ih problemi tište pa kreatori ustavnih promjena moraju uvažiti te činjenice, ili BiH više neće biti ozbiljna činjenica i bilo kakav čimbenik. HDZ BiH sve više jača, SDA među Bošnjacima ima više simpatizera nego SDP, a SDS sve je snažniji u RS-u. Neki su jako kivni na pripadnike vlastitog naroda i ne mogu se načuditi kako ih sunarodnjaci nisu prepoznali. A najviše se čude da nisu prepoznati upravo oni koji su se – prerušili! Pa predlažu izbore u vrijeme pokladnih maskenbala.

Neke „ankete“ potpuno su promašile izborni rezultat. Jedan je kandidat na izborima tvrdio da ima 98 posto birača na svojoj strani. Da bi to i potvrdio, poslao je stranačke operativce da obave anketu na uzorku od tri tisuće glasača. Anketari su utvrdili rezultate ankete i priopćili samouvjerenom kandidatu:

- Nevjerojatno, šefe, svih tri tisuće anketiranih spada među onih dva posto što su protiv vas!

Bilo je podmetanja nogu, niskih udaraca, pljuvanja, psovanja i sličnih ponašanja, previše toga i za Matea Beusana. U ratu i ljubavi sve je dopušteno, a pred izbore i više od toga. Pogotovo ondje gdje demokratske stečevine još nisu stečene. Pa će neki i dalje teško plivati u političkim vodama. Čije ponašanje podsjeća na slučaj kad je Mujo na moru učio plivati svoju punicu. Nakon nekoliko dana Haso ga upita:

- Mujo, nauči li ti konačno plivati svoju punicu?

- Nema šanse, ne može držati usta zatvorena – pojasni Mujo.

Za ljevicu u BiH može biti mjesta tek nakon konačnog razumnog rješenja nacionalnih pitanja i potpitanja desnica. Graditelji održive i pametne bh. kuće valjda bi konačno morali shvatiti da najprije valja sagraditi čvrste temelje, a tek onda razmišljati o krovu. Za tri konstitutivna naroda najbolje rješenje bila bi troetažna ili četveroetažna zgrada. Hrvati iz bh. podruma ne bi imali ništa protiv da se za njih izgradi potkrovlje, mansarda ili nešto slično, ako bh. kuća baš mora biti dvokatnica. Inače će bh. kuća i dalje biti čardak ni na nebu ni na zemlji. A njezina druga himna može biti hit Halida Bešlića „Ne čuje se sa čardaka“! U Mostaru nije se odlučivalo jer još odlučuje se o tome kako će se odlučivati o gradskoj vlasti. Stari, nepravedni način glasovanja u Mostaru sud je proglasio nezakonitim, a novi način još nije donesen. Kad će, ne zna se. Samo zna se tko bi pobijedio!

Mnogo toga u BiH zna se, ali zna se i to da se mnogi prave kao da ne znaju. Dokle tako, mila majko?! Dr. Mile Lasić kaže kako za BiH nije dobar ni separatizam, ni unitarizam, te da je pravi put konsocijacija. No, što to vrijedi kad su u Sarajevu mahom za unitarizam, a u Banjoj Luci za separatizam, samo su bh. Hrvati uglavnom za konsocijacijski sustav. BiH je takva kakva je, a netko nedavno reče:

- Možemo se mi opametiti, ali onda mi jednostavno ne bismo bili mi!

Pa je netko na nekom okruglom stolu na ćoše upitao:

- Kad se u BiH može učiniti nešto na pravedan i pošten način?

- Kad se iscrpe sve druge mogućnosti – uslijedio je odgovor. Tako ponašanje iscrpilo je BiH. Carevi takve politike goli su, ali oni i dalje nesmetano šeću bh. političkom scenom. Ponašajući se kao jedna golišava balkanska pjevačica iz vica kad joj je netko pozvonio na vrata.

- Sačekajte trenutak, obučena sam!

Sve ozbiljnije govori se o nužnom preustroju FBiH, o mogućoj hrvatskoj izbornoj jedinici. Naravno, uz nerealno protivljenje svemu što je realno u državi dvaju entiteta i triju etniciteta. Što podsjeća na slučaj kad instruktor vožnje objašnjava Fati da postoje tri papučice za komande – za gas, kočenje i kvačilo.

- Pa kako ću s dvije noge upravljati s tri papučice?! – čudi se Fata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?