JELKO KACIN

Treba zvoniti alarm za uzbunu u BiH, stvari se moraju promijeniti

kacin
Zoran Grizelj
13.07.2011.
u 13:49

BiH će ostati potpuno izolirana kada krajem godine njene zemlje susjedi budu napravili velike korake k članstvu u EU

Potpredsjednik Izaslanstva Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu i član grupe liberala u EP Jelko Kacin razgovarao je s predsjednikom Liberalno-demokratske stranke BiH Bojanom Zecom Filipovićem o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i problemima koja BiH ima na njenom daljnjem putu u europske i euroatlantske integracije. - Krajnje je vreme da se sadašnja politička elita u BiH probudi i formira organe državnih institucija. To je ključni preduvjet za ponovno pokretanje europskih integracija i odgovornost koju su političari preuzeli kada su izašli na izbore.

BiH će ostati potpuno izolirana kada krajem godine njene zemlje susjedi budu napravili velike korake ka članstvu u EU. Hrvatska će na referendumu potvrditi svoje opredjeljenje za članstvo u EU, Crna Gora će gotovo sigurno dobiti datum za početak pregovora o članstvu, dok će Srbija dobiti barem status kandidata. U tom kontekstu, u BiH treba zvoniti alarm za uzbunu, stvari se moraju promijeniti”, poručio je Kacin. Konstatirano je da je problem političke scene u BiH nezainteresiranost političkih pobjednika da definiraju vlast na razini BiH kao preduvjet nastavka i intenziviranja komunikacije s Bruxellesom, što već navodi na zaključak da bh. političari za ovaj posao možda nemaju ni stvarnog interesa ni političkih kapaciteta.

“Situacija je puno ozbiljnija nego što izgleda promatranjem samo bh. okvira i odnosa. BiH želi integrirati sebe u EU, a ne obratno. Političke poruke koje danas šalju stranke u BiH potpuno su pogrešne”, izjavio je Filipović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?