POKAZATELJI

Tržište u BiH regionalna oaza za sumnjive mesne proizvode

šunka
16.06.2010.
u 09:21

Meso se uvozi iz zapadnoeuropskih zemalja, Južne Amerike i Australije. Riječ je o mesu iz robnih rezervi, kazao je Lakota

Kvaliteta mesa i mesnih prerađevina na bosanskohercegovačkom tržištu je vrlo upitna, a državi se ipak ne žuri s donošenjem novom pravilnika koji regulira tu oblast.

Novi pravilnik tek se radi

Još uvijek se u BiH primjenjuje 36 godina star pravilnik o kvaliteti mesa, a izrada novog je, čini se, u početnoj fazi. U Agenciji za sigurnost hrane BiH kažu kako se prilikom izrade propisa o hrani vode načelom prioriteta izrade prvenstveno horizontalnih, a potom okomitih propisa.

-Agencija je u suradnji s nadležnim tijelima u razdoblju od 2006. do 2010. godine izvršila izradu 32 pravilnika iz oblasti hrane koje je donijelo Vijeće ministara, a šest pravilnika je dostavljeno Vijeću na donošenje nakon provedene zakonske procedure i jedan zakon koji je usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH, navode u agenciji. Među ovim pravilnicima se ne nalazi onaj o kvaliteti mesa. Njegova izrada planirana je u ovoj godini, zajedno s još 28 drugih pravilnika. Zbog sve češćih upita medija vezanih za kvalitetu mesa i proizvoda od mesa iz uvoza, Agencija je izradu ovog pravilnika stavila u prioritet programa rada u ovoj godini.

Meso iz robnih rezervi

-Izrada navedenog pravilnika je u tijeku i nadamo se da će isti biti usvojen od strane Upravnog odbora Agencije za sigurnost hrane i dostavljen Vijeću ministara na donošenje do kraja 2010. godine, ističu iz agencije, dodajući kako nemaju informacija da postoje pritisci bilo kojih interesnih krugova za usporavanje izrade i usvajanja novog pravilnika o kvaliteti mesa.

A upravo to mnogi u BiH navode kao glavni razlog zašto BiH još uvijek primjenjuje 36 godina star pravilnik.

-Uvoz i prodaja mesa u BiH su vrlo zanimljivi. Meso koje jedemo uglavnom se uvozi iz zapadnoeuropskih zemalja, Južne Amerike i Australije. Riječ je najčešće o mesu iz robnih rezervi tih država, čija se starost teško može utvrditi, jer deklaracija koja ide uz te robe ne odgovara stvarnom stanju. Kada je u pitanju domaće meso, imamo veliki problem zbog nedovoljne kontrole zdravstvenog stanja stoke, zabrinut je Mensud Lakota iz sarajevskog Saveza potrošača.

Ključne riječi

Komentara 1

GR
gromCH
22:04 16.06.2010.

sigurno ga uvozi onaj sa sirokog brijega jer nema vise krava po duvanjskom polju.............

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?