TURSKO PROLJEĆE

Turci na ulicama, dosta im je Erdoganova islamizma

prosvjedi u Turskoj (1)
Reuters/PIXSELL
02.06.2013.
u 17:26

Erdogan: Ako oni izvedu stotine tisuća na ulice, ja ću dovesti milijun sljedbenika!

Počelo je kao protest protiv rušenja parka u središtu Istanbula, a preraslo je u žestoki pokret za svrgavanje islamističkog premijera Erdogana! Nakon dva dana protesta i uličnih borbi između demonstranata i policije na ulicama Istanbula u kojima je korišten suzavac, kamenje i baklje, sukobi se prelijevaju i na ostale turske gradove a Gezi park koji je bio povod izbijanju sukoba više nitko i ne spominje. Cilj demonstranata sada je jasan, odlazak Erdogana s vlasti. Žestokim uvlačenjem islamizma u sve pore države Erdogan je očito prešao crvenu liniju u očima Turaka odgojenih na sekularnim, Ataturkovim tradicijama i postulatima.

Pivom protiv zabrane

– Kada je prvi put došao na vlast, bio je dobar govornik. Ali radio je nešto drugo, isprao je ljudima mozak religijom. Tako je dobio glasove. I ja sam na izborima glasovao na njega, ali nikada više. Sada je jasno da je on diktator. Kritizira Assada, ali ni sam nije ništa bolji. Potpuno je lud i nepredvidiv – kaže demonstrant Serder Cillik.

Sukobi su se razbuktali nakon što je policija u petak obilnim količinama suzavca zasula tisuće demonstranata koje su tijelima branile buldožerima da počnu raskopavati Gezi park, jednu od rijetkih zelenih oaza Istanbula, kako bi napravili mjesta za gradnju trgovinskog centar. U trenu je eruptiralo nezadovoljstvo Turaka čiju državu Erdogan polako ali sigurno već godinama vodi prema islamističkoj tvorevini. Tursku, koja se sekularizmom diči već desetljećima, još od vremena Kemala Ataturka. Na demonstracijama su razvijene i zastave s likom tog karizmatičnog vođe, tvorca suvremene Turske, a tisuće demonstranata u zrak su podizale neotvorene limenke piva kao simbol protesta protiv zabrane konzumiranja alkoholnih pića, što je Erdogan planirao uvesti.

Nepredvidiva sudbina

“Vlado, daj ostavku! Tayyipe, gdje si sada?”, prolamalo se iz desetaka tisuća grla istodobno dok su se policajci suzavcem i električnim palicama borili s demonstrantima u prvim redovima.

Borbe su tijekom prvih dana pobune bile toliko žestoke da je samo u subotu uhićeno više od tisuću demonstranata, no policija je popustila i povukla svoje kordone. Na vijesti o početku pobune koje su se stidljivo probijale u turske medije, demonstracije su izbile i u Ankari te Izmiru. Nitko ne može predvidjeti hoće li se demonstracije postupno smiriti ili će se otvoriti požar koji će srušiti vlast. Sigurno je samo da Erdogan neće više tako lagano uvoditi nove islamističke zakone. Ali ni lako popustiti.

“Ako demonstranti izvedu stotine tisuća ljudi na ulice, ja ću dovesti milijun svojih sljedbenika”, objavio je Erdogan na Twitteru.

>> Drugi dan prosvjeda u Istanbulu - policija se i dalje brani suzavcima

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije