ZADIRANJE

Turska se miješa u unutarnje stvari BiH, bošnjački čelnici šute

Turski premijer Erdogan
AFP/PIXSELL
14.06.2011.
u 09:34

Na izjavu turskog premijera kako je pobjeda njegove stranke važna i Sarajevu i Istanbulu, nitko službeno nije reagirao osim SNSD-a koji je izjavu nazvao podjelom BiH

Što mislite da je netko od od premijera, predsjednika iz Srbije ili Hrvatske, zanesen izbornim trijumfalizmom u matičnoj državi, ushićeno poručio: Vjerujte mi da su danas Mostar ili Banja Luka na dobitku koliko Zagreb ili Beograd.

Istanbul i Sarajevo

Za par minuta informativne emisije javnih RTV servisa u BiH počinjale bi emitiranje s čitanjem osuda koje su im poslali politički čuvari integriteta i teritorijalnog suvereniteta BiH, nazivajući takve izjave izravnim uplitanjem u unutarnje stvari međunarodno priznate bh. države. Za razliku od Srbije i Hrvatske čiji dužnosnici zbog negativnih konotacija, prije svega bošnjačkih dužnosnika u Sarajevu, svoje izjave o BiH danima moraju “češljati” i “vagati” uz stručno mentorstvo svojih savjetnika za međunarodne odnose, turski premijer Tayyip Erdoğan, slaveći izbornu pobjedu svoje stranke AKP, zanosno je poručio: “Vjerujte mi, Sarajevo je danas na dobitku isto koliko i Istanbul. Bejrut je pobijedio koliko i Izmir, Damask je dobio koliko i Ankara, Ramallah, Nablus, Jenin na Zapadnoj obali, Jeruzalem je dobio koliko Diyarbakiru”. Otvoreno aludirajući na ambicije turske politike da pred Zapadom brani interes muslimana, novi-stari turski premijer tvrdi da će Bosanci, Libanonci, Sirijci i Palestinci imati koristi od njegove pobjede. Izjava turskog premijera za dežurne čuvare integriteta i jedinstva BiH u Sarajevu politički nije sporna.

SDP i SDA šute

Štoviše, SDA ju je na svojim službenim internet-stranicama izdvojio kao izjavu dana.

Šuti i “multigrađanski” SDP BiH čiji su čelnici već tradicionalno pokazivali nervozu kad god bi se netko iz službenog Zagreba i Beograda dotaknuo političkog realiteta u BiH. Treba se samo prisjetiti zajedničke izjave hrvatske premijerke Jadranke Kosor i predsjednika Ive Josipovića kojom su se uz sve diplomatske ograde usudili reći da je u BiH ugrožen hrvatski interes. SDP i SDA, koji su tri mjeseca kasnije istjerali izborne pobjednike bh. Hrvata iz vlasti u FBiH, tada su oštro napali politički dvojac iz RH zbog miješanja u unutarnje stvari BiH. Jedini koji je jučer na Erdoganovu izjavu reagirao je glavni tajnik SNSD-a Rajko Vasić ističući kako on svojom izjavom izravno dijeli BiH. RH i Srbija su BiH očito dalje od Turske.

Ključne riječi

Komentara 10

JO
JohnConnor
15:12 14.06.2011.

Za onoga tko imalo poznaje stanje u BiH ova izjava Erdogana nije nikakvo iznenadjenje, a jos manje reakcija tj. nezainteresanost hrvatskih politicara za ovu izjavu. Mora se jasno reci da su pasivnost ili bolje receno kukavicluk RH-politicara ohrabrili bosnjacku politickuu elitu da osporavaju bh-Hrvatima osnovna prava jednog naroda.

LI
liberal
18:26 14.06.2011.

zasto bi Srbima u BiH smetala Turska,,,i kako ona moze biti bolji susjed od Hrvatske i Srbije,,to nema smisla..i Turska se brine samo za svoje interese, a ne za interese BiH,,,samo spominjanje Sarajeva od strane turskog ministra je cisto politicka igra...

PA
park
14:35 14.06.2011.

Na političkoj karti svijeta Turska je u odnosu na Srbiju pa i Hrvatsku , otprilike kao Mančester junajted naspram Zvezde i Dinama , Turska je zemlja koja se pita i čiji se stav respektuje , e kao takva ona smetaa prije svega Srbima u Bosni , jer ovo nije 92 g , a i Bosanski Muslimani su mudriji i iskusni da mogu razaznati ko im je komšija ,a ko bi volio da im krava crkne !?!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?