konzultacije

Turska se zbog problema sa Sirijom obratila NATO-u

NATO
26.06.2012.
u 09:54

Turska je konzultacije zatražila na temelju članka 4, a ovo je tek drugi put u 63 godine postojanja NATO-a da se netko zbog ugroženosti vlastite sigurnosti pozvao na njega.

Države članice NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu kako bi održale konzultacije o sirijskom obaranju turskog zrakoplova, a Turska je najavila i da će o incidentu obavijestiti i Vijeće sigurnosti UN-a, piše Reuters.

Dok se Sirija službeno ispričala za'' nenamjerno'' obaranje turskog lovca F-4 koji je srušila u vlastitim teritorijalnim vodama prošlog petka, Turska je taj čin okarakterizirala ''aktom agresije''. Stoga je zatražila sastanak na temelju članka 4, a ovo je tek drugi put u 63 godine postojanja NATO-a da se netko zbog ugroženosti vlastite sigurnosti pozvao na njega.

Odnosi između Sirije i Turske sve su  zaoštreniji, a dodatno su ih narušili prebjezi sirijskih vojnih časnika na turski teritorij kao i najave zamjenika turskog premijera Buelenta Arinca da će okončati isporuku električne energije Siriji.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?