TRAŽE PRAVDU

Tužbe pripadnika ugašene 66. pukovnije otišle u Strasbourg

afganistan, hrvatski vojnici
Boris Ščitar
29.09.2011.
u 09:35

Predmeti su, prema tvrdnjama odvjetnika oštećenih pripadnika inženjerije, predani, a sad se čeka stav suda

Na bivše pripadnike 66. inženjerijske pukovnije HV-a, koji tuže hrvatsku Vladu zbog nezakonitog otpuštanja iz vojne službe, vrši se određeni politički pritisak uoči predstojećih izbora da, kako tvrde naši izvori, povuku svoje tužbe, uz obećanje da će im se prava riješiti nakon izbora. Pritisci, kako tvrde, stižu iz vrha vladajuće političke strukture, koja se panično bori za svaki glas.

Pritisci su mogući

Odvjetnik oštećenih inženjeraca Mato Knezović tvrdi da on nema takvih informacija, ali ne isključuju mogućnost i takve vrste lobiranja. “Znam samo da tužbe koje su odbačene na domaćim, hrvatskim sudovima idu na Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, koji će kao krajnja sudska instancija odlučiti tko je bio u pravu, a tko nije”, napominje zagrebački odvjetnik Knezović. Dosad je na Sud u Strasbourgu stiglo 30-ak predmeta, koje će tamošnji suci pozorno analizirati tijekom idućih nekoliko mjeseci. Pravni zastupnik oštećenih pripadnika ugašene 66. inženjerijske pukovnije HV-a tvrdi da domaći sudovi također imaju puno posla, ako se uhvate ukoštac s pitanjem tko je, kako i gdje rasprodao vrijedne strojeve, kamione inženjerijske pukovnije.

Odvjetnik proziva Rojsa

O tom pitanju, napominje odvjetnik Knezović, nešto bi mogao znati Jozo Radoš, bivši ministar obrane iz razdoblja Račanove vlade. Također tvrdi da general Ljubo Ćesić Rojs ništa nije pomagao u rješavanju prava oštećenih pripadnika inženjerijske pukovnije, iako se glasno hvalio da to stalno radi. “Čega se god dotaknuo, propalo je”, zaključuje odvjetnik Knezović, na što će sigurno reagirati prozvani umirovljeni general. Večernjak je ljetos pisao kako brojni pripadnici bivše 66. inženjerijske pukovnije HV-a s prostora Hercegovine ne samo da su ostali bez plaća i radnih mjesta, nego i strahuju ući u Hrvatsku jer su odlukom tamošnjih sudova dužni platiti oko 8000 kuna sudskih troškova na ime izgubljenog sudskog postupka koji su preko svojih odvjetnika vodili protiv Vlade RH. Međudržavnu granicu, tvrde, ne prelaze ni u krajnjoj nuždi jer se boje da će im hrvatska policija zaplijeniti automobile kao zalog za neplaćene sudske troškove.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?