SUDSKI POSTUPCI

Tužbe protiv BiH teške 1,3 milijarde maraka

\'sudnica, sudacki cekic\'
Arhivska fotografija
09.07.2012.
u 09:42

Protiv države i njezinih institucija pokrenuto 1196 sporova samo za godinu dana

Država BiH se sve češće mora kao tužena strana pojavljivati u parničnim postupcima pred mjerodavnim sudovima. Samo za godinu dana protiv države i njezinih institucija pokrenuto je 1196 parničnih predmeta. Uvjerljivo najviše tužbi je usmjereno protiv Ministarstva obrane BiH, čak 710, što je više od polovine svih slučajeva.

Tužbe i dogovori

Država BiH se kao tužena strana pojavljuje u 214, a Ministarstvo financija i riznice u 47 predmeta. Granična policija BiH je tijekom prošle godine tužena 41 put, dok je protiv Uprave za neizravno oporezivanje

pokrenuto 36 tužbi. Veći broj tužbi imaju i SIPA (26), Vijeće ministara (16) i Ministarstvo sigurnosti (8). U Pravobraniteljstvu BiH, koje zastupa državu i njezine institucije u ovim sudskim sporovima ne navode konkretne razloge svake pojedinačne tužbe, ali napominju kako je uglavnom riječ o sporovima iz radno-pravnih odnosa. Primjerice, Ministarstvo obrane je najviše tuženo zbog isplate toplog obroka i otpremnina bivšim vojnicima. -Što se tiče pravnog osnova, u 2011. godini povećan je broj predmeta koji se odnose na naknadu štete, a struktura ukupno primljenih parničnih predmeta izgleda ovako: najveći broj predmeta (878) odnosi se na sporove iz radno-pravnih odnosa, 221 predmet se odnosi na naknadu štete po osnovi neutemeljenog lišavanja slobode, radi potraživanja po osnovi stare devizne štednje i potraživanja naknade štete osobama koje su za vrijeme rata bile zatočene u logorima i slično, a od ostalih parničnih predmeta povećan je, u odnosu na prethodnu godinu, broj stvarno-pravnih predmeta (utvrđenje i uknjižba), kojih je u radu bilo 16, navodi se u godišnjem izvješću Pravobraniteljstva BiH dostavljenog državnim institucijama vlasti. Kada je riječ o vrijednostima parničnih predmeta treba istaknuti da je ukupna vrijednost svih 2746 parničnih predmeta, što uključuje i one neriješene iz prethodnih godina, iznosila više od 1,321 milijardu maraka. Istodobno, riješeno je 549 parničnih predmeta ukupne vrijednosti 22,2 milijuna maraka. Čini se kako su Pravobraniteljstvo BiH, odnosno institucije koje ono zastupa u sporovima, imali uspjeha u ovim sporovima, jer su u korist države riješena 433 predmeta, čija je vrijednost 13,8 milijuna KM. Ukupno 63 predmeta riješena su povlačenjem tužbe tužitelja ili djelomičnim uspjehom u parnici, dok su preostala 53 predmeta riješena u korist suprotne strane, a vrijednost tih predmeta je nešto veća od dva milijuna KM.

Mnoge agencije

Parnične postupke na sudovima je pokretala i država BiH protiv drugih pravnih osoba.

Pravobraniteljstvo BiH se prošle godine kao zastupnik tužitelja pojavilo u 27 sporova. Pri tome je najveći broj predmeta u kojima je stvarni tužitelj bila Uprava za neizravno oporezivanje (11 tužbi), potom Agencija za lijekove i medicinska sredstva (5) i Ministarstvo obrane (4). Neke od ovih sporova Pravobraniteljstvo je pokretalo samoinicijativno, a neke na zahtjev državnih institucija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?