PORAŽAVAJUĆE

U 2010. kršteno dvoje djece, vjenčanja nije bilo

ilijas
VL FOTO
18.01.2011.
u 07:57

U odnosu na kraj 2009. godine deset je vjernika manje u župi Ilijaš, a više od 80 posto njih osobe su starije od 70 godina

Utemeljena 1984., župa Ilijaš u istoimenoj sarajevskoj općini, jedna je od najmlađih u BiH. Župa sv. Marka Evanđelista u Ilijašu službeno je utemeljena 1984. odvajanjem naselja Ilijaš, Podlugovi i Lješevo od župe Breza.

Tijekom posljednjeg rata svi župljanii bili su protjerani, župa opljačkana, a župna kuća koja je služila kao kapela - demolirana. Sudeći prema najnovijoj statistici, odnosno podacima do kojih je don Anto Dominković, župnik župe Ilijaš, došao nakon blagoslova kuća, župa polako, ali sigurno odumire. Od prijeratnih 1710 župljana, u Ilijašu ih je trenutačno samo 247, a žive u 115 obitelji.

Mladi župljani

U odnosu na kraj 2009. godine deset je vjernika manje u župi Ilijaš, a više od 80 posto njih osobe su starije od 70 godina. Matice župnog ureda Ilijaš za prošlu godinu, pojašnjava župnik, uglavnom su ostale prazne. Na popisu umrlih je deset osoba, u rubrici za upisivanje krštenih upisano je samo dvoje djece, a rubrika vjenčanih ostala je prazna. Posljednje vjenčanje u crkvi svetog Marka Evanđelista u Ilijašu, kaže župnik don Anto Dominković, bilo je prije šest godina. Iako ih je vrlo malo, nešto mladih među župljanima Ilijaša ipak ima. - Posebnu radost župi daju mladi. Osamnaestero njih od prvog do devetog razreda pohađa vjeronauk u župnoj kući, a oni stariji su uvijek spremni pomoći u poslovima oko čišćenja crkve, kao i za blagdane. Jedan od posebno radosnih blagdana ove godine u župi Ilijaš bit će 11. lipnja kada će sakrament svete krizme primiti petero mladih krizmanika, kaže župnik župe Ilijaš.

Teško do posla

Među mladim župljanima Ilijaša ima i visokoobrazovanih. No, do posla im je skoro nemoguće doći te je to glavni razlog što odlaze iz te sarajevske općine. Mlade se u Ilijašu najprije pita za ime i nacionalnu pripadnost, a onda za stručnost i stupanj obrazovanja.

Komentara 1

DZ
dzalic
18:23 18.01.2011.

Don Anto bi trebao pitati Dragana Čovica i Božu lLJubica sto ovih 1700 Hrvata dobivaju s trećim entitetom ? Hoceli ih u Ilijasu tada manje pitati koje su nacionalnosti i vjere.Bolje rečeno svi mi Hrvati bi se trebali zapitati a a naravno i svi gradjani BiH jer postoji sigurno i malobrojna skupina srba ili Muslimana negdje na nekoj lokaciji gdje su i oni kao i Hrvati Ilijaša ugroženi od vecine Ali se u ovoj zemlji bilo tko da je vlado nikad niko se nije osjeco da je manjina do ovih zadnjih 20 godina,kada se uvjetno receno desila demokracija .Pa mi na ovim prostorima zbilja kasnimo 100godina za demokratskim svijetom .Svugdje na zapadu žive ljudi razliciti vjera nacija i nko nikoga ne pita tko je i sto je. I jos na kraju kaže se da je lanac jak onoliko koliko je jaka najslabija karika u lancu, ja bih usporedio i demokraciju kod nas da je demokracija upravo osnažila kod nas toliko koliko su snažne> manjine< na nekom lokalitetu Bih. Bilo to Hrvati Ilijasa ili Srbi Mostara ili Muslimani Tomislavgradati

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?