Summa Mediterranea

U bečkoj palači Porcia otvorena izložba Marka Trebotića

izložba, Matko Trebotić, Beč
Foto: snjezana herak
1/3
12.04.2013.
u 14:18

„Ova velika reprezentativna izložba, treća je moja izložba u posljednjih deset godina u Beču, i zbir je mog stvaralaštva posljednje tri godine“, rekao je za Večernji list Matko Trebotić, dodavši kako se nada da će se svidjeti Bečanima

Dvadeset i šest najnovijih slika, uglavnom velikog formata i trinaest brončanih skulptura uglednog hrvatskog slikara, grafičara i kipara Matka Trebotića, izloženo je na do sada najvećoj njegovoj izložbi u Beču, otvorenoj u četvrtak navečer u atriju bečke palače Porcia. Na izložbi naslovljenoj „Summa Mediterranea“prikazani su umjetnikovi radovi nastali u posljednje tri godine, tematski koncipirani oko Dalmacije i njegovog rodnog Brača, hrvatskog Jadrana i općenito Hrvatske i Mediterana, koji je centralni motiv Trebotićevog likovnog stvaralaštva.

Izložbu su u nazočnosti predstavnika hrvatskog i austrijskog političkog, diplomatskog i kulturnog života, otvorili voditelj Odjela za bilateralnu i multilateralnu suradnju u austrijskom Ministarstvu obrazovanja, umjetnosti i kulture Hanspeter Huber i hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota.

„Kulturna suradnja Austrije i Hrvatske i njihovih resornih ministarstava izuzetna je i na visokoj je razini već čitavi niz godina. Ona je ne samo stalna i tijesna nego i u stalnom usponu“, rekao je Huber, dodavši kako su dvije zemlje pouzdani partneri i na europskoj razini, unutar Dunavske strategije EU-a. Istaknuvši kako su na velebnoj Trebotićevoj izložbi izložena „fantastična djela“ i to neposredno pred ulazak RH u EU, najavio je izložbu austrijskih suvremenih slikara u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti 7. svibnja.

„Izložba pokazuje da je hrvatska kultura oduvijek bila sastavni dio europske kulture i uvjeren sam da će Hrvatska koja 1. srpnja ove godine ulazi u EU, svojom kulturom dodatno obogatiti Europu“, rekao je Bakota. Dodao je kako je potvrda tome i Trebotićeva izožba koja predstavlja „vrlo intenzivni mediteranski dijalog, koji je po svojoj simbolici i sadržaju ujedno i europski“.

Direktorica Moderne galerije u Zagrebu Biserka Rauter-Plančić je rekla kako bečki izložbeni postav pokazuje „novog Matka Trebotića“.

„Ovo je najveća Matkova izložba do sada u Beču“, dodala je Rauter-Plančić, istaknuvši kako ona jasno pokazuje stalnu i intenzivnu preokupaciju autora, reprezentativnog predstavnika modernog hrvatskog slikarstva koji već dugo pripada srednjoeuropskom prostoru, svojim zavičajem.

Govoreći o autoru izložbe i izložbenom postavu kustos izložbe Raimund Deininger je rekao kako je riječ o svestranom umjetniku svjetskog glasa čiji radovi pokazuju vrlo jaku grafičku komponentu i umjetnosti posvećenoj univerzalnosti mediteranskog podneblja.

„Posebice je primjetno i važno da Matko Trebotić nikada nije napustio svoje korijene i svoj zavičaj koji ga prate na njegovom stvaralačkom putu, s kojega nikada nije skrenuo“, ustvrdio je Deininger, istaknuvši kako Trebotićevo mediteransko okružje obilježava bjelina, kolorit ugodan za oko i svježina s nizom kršćanskih, arhitektonskih i grafičkih simbola.

„Ova velika reprezentativna izložba, treća je moja izložba u posljednjih deset godina u Beču, i zbir je mog stvaralaštva posljednje tri godine“, rekao je za Večernji list Matko Trebotić, dodavši kako se nada da će se svidjeti Bečanima, jer je riječ o premijeri, posebice kad se radi o skulpturama.

„Imao sam sreću da sam rođen upravo na Braču, na Mediteranu i na neki način predodređen da slikam upravo to okružje“, rekao je Trebotić napomenuvši kako su u njegovom stvaralaštvu moguće stilske, ali ne i tematske promjene.

„Opis Mediterana, hrvatskog Jadrana, opis otoka, sve to je, unatoč tome što je ponekad na granici apstrakcije, umjetnost juga, umjetnost s ruba i centra Europe“, ustvrdio je autor izložbe, zaključivši kako je počašćen da je upravo njega austrijsko Ministarstvo obrazovanja, umjetnosti i kulture pozvalo da ponovno izlaže u Beču, i to upravo neposredno pred ulazak RH u EU.

Izložba je otvorena do 9. svibnja ove godine.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije