Intervju

U BiH je demokracija prešla u etnokraciju, gdje prednjači SDP

Zovko
26.07.2013.
u 10:43

Paradoks je da u toj dominaciji etnokratičnosti prednjači Socijaldemokratska partija BiH (SDP) koja izigrava građansku opciju, a kontinuirano bira člana Predsjedništva na štetu Hrvata

Široki Brijeg ovih je dana središte eminentnih svjetskih stručnjaka iz filozofske znanosti koji raspravljaju o odnosu filozofije, znanosti i religije. Na godišnjoj konferenciji Međunarodne akademije za filozofiju znanosti iz Bruxellesa sudjeluje njezin predsjednik Evandro Agazzi, a među predavačima su i danski filozof Peter Kemp, jedan od autora svih etičkih deklaracija Europske unije. Tu je i ugledni američki filozof znanosti Alberto Cordero, te Loffredo D’Ottaviano, najpoznatija brazilska stručnjakinja za prevođenje iz logičkih sustava, te najugledniji talijanski logičar Daniele Mundici. Najzaslužniji što su se ugledna imena okupila u Širokom Brijegu je hrvatski filozof, sveučilišni profesor dr. sc. Jure Zovko, podrijetlom iz ovoga mjesta.

Molim približite nam značenje ovogodišnje konferencije Međunarodne akademije za filozofiju znanosti, tko su sudionici, glavne teme, naglasci?

Međunarodna Akademija za filozofiju znanosti (Académie Internationale de Philosophie des Sciences - Bruxelles) okuplja najuglednije eksperte iz područja filozofije znanosti, logike i metodologije iz cijeloga svijeta i održava svake godine svoju konferenciju na nekom od sveučilišta. Članovi Akademije pokušavaju svake godine na svojim simpozijima izmijeniti svoja znanstvena iskustva i tematizirati neka od značajnijih pitanja suvremenoga života. Prošle je godine konferencija bila posvećenja jednom od najuglednijih filozofa znanosti, tvorcu umjetne inteligencije, Alanu Mathisonu Turingu povodom stote obljetnice njegova rođenja u Urbinu. Radovi s kongresa A.I.P.S. u objavljuju se kod uglednih izdavača i u pravilu izazivaju intenzivnu diskusiju. Nadam se da će tako biti i ovaj put s obzirom da je tema zanimljiva i jako aktualna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?